Pecivo iz sladkega krompirja

Čas priprave: 25 min
Čas kuhanja: 1 ura in 45 min
Ogljikovi hidrati (kos): 42 g |
Hranilna in energetska vrednost jedi (kos):
- 42 g ogljikovih hidratov
- 4 g vlaknin
- 6 g beljakovin
- 6 g maščob
- 249 kcal / 1042 kJ
Potrebujete (8 kosov):
- 900 g olupljenega in sesekljanega sladkega krompirja
- 25 g masla
- 100 g mehkega temno rjavega sladkorja
- naribana lupina in sok 1 limete
- 4 jajca
- 4 žlice posnetega mleka
- pol žličke mletega cimeta
- pol žličke mletega muškatnega oreščka
- 2 žlički pecilnega praška
- 75 g rozin
- Pečico segrejte na 180 °C.
- Sladki krompir položite v večjo ponev, prelijte ga z vodo in kuhajte, dokler se ne zmehča. Dobro ga odcedite in pretlačite. Ko se malo ohladi, primešajte maslo, sladkor, lupinico in sok limete.
- V ločeni posodi dobro zmešajte (stepite) preostale sestavine in nežno dobro vmešajte mešanico sladkega krompirja.
- Namastite podolgovat pekač (18 cm × 8 cm). Zmes prelijte v pekač in pecite približno 1,5 ure oziroma dokler se ne speče. Da preverite, če je dovolj pečeno, vstavite nabodalo ali nož v zmes – in če je nož, ko ga potegnete ven, je pečeno.
Nasvet
- Zmes lahko razdelite tudi v manjše posodice.
- Pecivo lahko hranite v hladilniku do največ 5 dni.
- Toplo rezino peciva postrezite s kislo smetano z manj maščobe (crème fraiche) ali jogurtom.
- Če ne želite uporabiti ruma, lahko uporabite 3 žlice limoninega soka.