Piščanec z jamajško začimbno mešanico (jerk)

Čas priprave: 15 min + 6 ur mariniranja
Čas kuhanja: 25 min
Ogljikovi hidrati (porcija): 7 g |
Hranilna in energetska vrednost jedi (porcija):
- 7 g ogljikovih hidratov
- 1 g vlaknin
- 31 g beljakovin
- 13 g maščob
- 272 kcal / 1138 kJ
Potrebujete (4 porcije)
- 4 sesekljane mlade čebule
- 2 drobno sesekljana čilija (npr. Scotch Bonnet)
- 1 čajna žlička sveže mletega črnega popra
- pol žličke cimeta
- pol žličke mletega muškatnega oreščka
- 1 žlička mletega pimenta
- 2 žlički temno rjavega sladkorja
- 2 stisnjena stroka česna
- 3 cm sveže naribane ingverjeve korenine
- 1 žlica listov svežega timijana ali 1 žlička posušenega timijana
- 1 žlica sojine omake z zmanjšano vsebnostjo soli
- naribana lupina in sok 1 limete
- sok 1 pomaranče
- 1 žlica vinskega kisa
- 4 piščančja bedra in 4 piščančja stegna (ca.1 kg), brez kože
Priprava
- Za pripravo začimbne mešanice dajte vse sestavine (razen piščanca) v mešalnik in zmešajte v pasto. Lahko uporabite tudi palični mešalnik.
- Piščanca premažite z začimbami (jerk) in ga dajte v vrečko. V vrečki ga pustite marinirati vsaj šest ur ali čez noč, če je mogoče.
- Pečico segrejte na 190 °C. Mariniranega piščanca razporedite na pekač in pecite 25 minut, da ostane svež in zlat po robovih.
Nasvet
- Piščanca lahko pokrijete s folijo ter ga po 20 minutah pečenja v pečici za 10 minut postavite na žar.
- Jed lahko postrežete z rižem in grahom ter obilo solate.
- Marinado lahko uporabite tudi pri svinjini, ribjih filejih, velikih kozicah ali kockah tofuja.
- Piščanca in začimbno mešanico (jerk) lahko že prej položite v vrečko, dobro premešate in jo zamrznete, da je jed pripravljena za prihodnjič.