Piščanec z jamajško začimbno mešanico (jerk)

Čas priprave: 15 min + 6 ur mariniranja

Čas kuhanja: 25 min

 Ogljikovi hidrati (porcija): 7 g


Hranilna in energetska vrednost jedi (porcija):

  • 7 g ogljikovih hidratov
  • 1 g vlaknin
  • 31 g beljakovin
  • 13 g maščob
  • 272 kcal / 1138 kJ

Potrebujete (4 porcije)

  • 4 sesekljane mlade čebule
  • 2 drobno sesekljana čilija (npr. Scotch Bonnet)
  • 1 čajna žlička sveže mletega črnega popra
  • pol žličke cimeta
  • pol žličke mletega muškatnega oreščka
  • 1 žlička mletega pimenta
  • 2 žlički temno rjavega sladkorja
  • 2 stisnjena stroka česna
  • 3 cm sveže naribane ingverjeve korenine
  • 1 žlica listov svežega timijana ali 1 žlička posušenega timijana
  • 1 žlica sojine omake z zmanjšano vsebnostjo soli
  • naribana lupina in sok 1 limete
  • sok 1 pomaranče
  • 1 žlica vinskega kisa
  • 4 piščančja bedra in 4 piščančja stegna (ca.1 kg), brez kože

Priprava

  1. Za pripravo začimbne mešanice dajte vse sestavine (razen piščanca) v mešalnik in zmešajte v pasto. Lahko uporabite tudi palični mešalnik.
  2. Piščanca premažite z začimbami (jerk) in ga dajte v vrečko. V vrečki ga pustite marinirati vsaj šest ur ali čez noč, če je mogoče.
  3. Pečico segrejte na 190 °C. Mariniranega piščanca razporedite na pekač in pecite 25 minut, da ostane svež in zlat po robovih. 

Nasvet

  • Piščanca lahko pokrijete s folijo ter ga po 20 minutah pečenja v pečici za 10 minut postavite na žar.
  • Jed lahko postrežete z rižem in grahom ter obilo solate.
  • Marinado lahko uporabite tudi pri svinjini, ribjih filejih, velikih kozicah ali kockah tofuja.
  • Piščanca in začimbno mešanico (jerk) lahko že prej položite v vrečko, dobro premešate in jo zamrznete, da je jed pripravljena za prihodnjič.
Objavljeno v: Kosila
Viri: