Torta iz limone in polente

Čas priprave: 15 min

Čas pečenja: 25 min + 20 min hlajenja

 Ogljikovi hidrati (porcija): 11 g


Hranilna in energetska vrednost jedi (porcija):

  • 11 g ogljikovih hidratov
  • 0.4 g vlaknin
  • 3 g beljakovin
  • 7 g maščob
  • 118 kcal / 494 kJ

Potrebujete (8 porcij)

  • 2 žlički limoninega ekstrakta
  • sok in drobno naribana lupina 1 limone
  • 3 žlice sladila
  • 2 stepeni jajci
  • 50 ml repičnega olja (+ 1 čajna žlička za pekač)
  • 50 ml vode
  • 100 g instant polente
  • 1 čajna žlička sode bikarbone

Preliv:

  • sok in drobno naribana lupina 1 limone
  • 1 žlica sladila
  • 1 čajna žlička medu

Priprava

  1. Pečico segrejte na 180 °C.
  2. Naoljite manjši podolgovat pekač.
  3. V skledo dajte limonin ekstrakt, sok in lupino 1 limone, sladilo, jajca in olje ter dobro stepite.
  4. Dodajte vodo in še enkrat stepite, da se speni. Nežno vmešajte polento in sodo bikarbono, takoj vlijte v naoljen pekač in pecite 20-25 minut.
  5. Torto vzemite iz pečice in pustite, da se ohladi (približno 20 minut).
  6. Medtem dajte preostali limonin sok in lupino skupaj s sladilom v majhno ponev in nežno segrevajte 1 minuto. Dodajte med in segrevajte še 1-2 minuti, da dobite sirupu podobno tekočino.
  7. Vroč med in limono pokapajte po ohlajeni torti. Preden torto servirate, jo pustite namakati nekaj minut.

Nasvet

  • Namesto limone uporabite limete ali pomaranče. Če uporabljate sladke pomaranče, zmanjšajte količino sladila.
  • K torti se odlično podajo sveže jagode z grškim jogurtom brez maščobe.
Objavljeno v: Brezmesne jedi , Sladice
Viri: