Torta iz limone in polente

Čas priprave: 15 min
Čas pečenja: 25 min + 20 min hlajenja
Ogljikovi hidrati (porcija): 11 g |
Hranilna in energetska vrednost jedi (porcija):
- 11 g ogljikovih hidratov
- 0.4 g vlaknin
- 3 g beljakovin
- 7 g maščob
- 118 kcal / 494 kJ
Potrebujete (8 porcij)
- 2 žlički limoninega ekstrakta
- sok in drobno naribana lupina 1 limone
- 3 žlice sladila
- 2 stepeni jajci
- 50 ml repičnega olja (+ 1 čajna žlička za pekač)
- 50 ml vode
- 100 g instant polente
- 1 čajna žlička sode bikarbone
Preliv:
- sok in drobno naribana lupina 1 limone
- 1 žlica sladila
- 1 čajna žlička medu
Priprava
- Pečico segrejte na 180 °C.
- Naoljite manjši podolgovat pekač.
- V skledo dajte limonin ekstrakt, sok in lupino 1 limone, sladilo, jajca in olje ter dobro stepite.
- Dodajte vodo in še enkrat stepite, da se speni. Nežno vmešajte polento in sodo bikarbono, takoj vlijte v naoljen pekač in pecite 20-25 minut.
- Torto vzemite iz pečice in pustite, da se ohladi (približno 20 minut).
- Medtem dajte preostali limonin sok in lupino skupaj s sladilom v majhno ponev in nežno segrevajte 1 minuto. Dodajte med in segrevajte še 1-2 minuti, da dobite sirupu podobno tekočino.
- Vroč med in limono pokapajte po ohlajeni torti. Preden torto servirate, jo pustite namakati nekaj minut.
Nasvet
- Namesto limone uporabite limete ali pomaranče. Če uporabljate sladke pomaranče, zmanjšajte količino sladila.
- K torti se odlično podajo sveže jagode z grškim jogurtom brez maščobe.