Vroči jabolčni souffleji s crème fraîche
Čas priprave: 25 min
Čas pečenja: 30 min
Ogljikovi hidrati (porcija): 26 g |
Hranilna in energetska vrednost jedi (porcija):
- 26 g ogljikovih hidratov
- 1 g vlaknin
- 5 g beljakovin
- 8 g maščob
- 193 kcal / 808 kJ
Potrebujete (2 porciji)
- 2 jabolki
- malo limoninega soka
- 1 žlička masla
- ščepec zmletega muškatnega oreščka
- 25 g sladila
- 1 srednje jajce, ločeno
Ta serviranje:
- 2 žlici crème fraîche kisle smetane
- ščepec zmletega muškatnega oreščka
Priprava
- Pečico segrejte na 190 °C.
- Odrežite spodnji del jabolka tako, da ga lahko postavite pokonci. Odrežite še zgornji del in izdolbite notranjost tako, da ostane približno ½ cm obrobe. Odrezane dele jabolka premažite z limoninim sokom.
- Izdolbeno vsebino jabolka očistite, narezite in dajte v ponev ter vlijte 1 žlico vode. Pokrijte in dušite dokler se jabolka ne zmehčajo. Precedite skozi sito.
- Ločen beljak od rumenjaka stepajte, dokler ne nastane trd sneg. Skupaj s kuhano sredico jabolk stepite maslo, muškatni orešček, sladkor in rumenjak. Dodajte še beljake in vse skupaj z lopatko nežno premešajte.
- Izdolbena jabolka napolnite s souffle mešanico. Položite jih na pekač in pecite 20-25 minut, da postanejo zlati in polnilo naraste čez rob.
- Postrezite s crème fraîche in potresite z muškatnim oreščkom.
Nasvet
- Namesto muškatnega oreščka lahko uporabite mleti cimet, ingver, mlete klinčke ali drugo, vam ljubo začimbo.
- Crème fraîche je francoska gosta kisla smetana, ki vsebuje 30–45 % mlečne maščobe in manj kislega okusa. Lahko jo nadomestite s kislo smetano, pri čemer pazite, da se vam ta ne sesiri. Lahko pa poskusite crème fraîche nadomestiti s smetano za kuhanje ali z nesladkano smetano za stepanje, vendar bo jed izgubila predvideno kislost in svežino.