Zelenjavna musaka
Čas priprave: 40 minut
Čas pečenja: 35 min
Ogljikovi hidrati (porcija): 24 g |
Hranilna in energetska vrednost jedi (porcija):
- 24 g ogljikovih hidratov
- 7 g vlaknin
- 9 g beljakovin
- 3 g maščob
- 168 kcal / 703 kJ
Potrebujete (6 porcij)
- 1 sladki krompir (ca. 350 g), olupljen in narezan na 0,5 cm debele rezine
- 1 na tanko narezan jajčevec
- 1 čajna žlička repičnega olja
- 2 drobno sesekljani srednji čebuli
- 3 narezani stroki česna
- 1 drobno sesekljana rdeča paprika
- 1 drobno sesekljana rumena paprika
- 1 bučka, drobno narezana na kocke
- 1 nariban korenček
- 400 g konzervirane leče, odcejene
- 400 g paradižnika iz pločevinke
- 1 čajna žlička origana
- 1 čajna žlička timijana
Za preliv:
- 200 g grškega jogurta z 0 % maščobe
- 50 g drobno naribanega polmastnega čedar
- 1 zvrhana žlička mletega cimeta
Priprava
- Pečico segrejte na 180 ° C. Rezine sladkega krompirja kuhajte, dokler se ne zmehčajo. Odcedite in postavite na stran.
- Rezine jajčevcev pecite 4 minute na vsaki strani, nato postavite na stran.
- V ponev dajte olje in dodajte čebulo. Ko začne čebula rjaveti, dodajte papriko, bučke in korenje. Pražite 5 minut. Dodajte še česen, lečo, paradižnik, origano in timijan. Zavrite, zmanjšajte ogenj, pokrijte in dušite 5 minut.
- Medtem naredite preliv: zmešajte jogurt, sir in cimet.
- V posodo, primerno za v pečico, položite plast jajčevcev, dodajte del zelenjavne omake, ki ste jo naredili in nato pa plast sladkega krompirja. Prelijte z omako ter nadaljujte po takem zaporedju in končajte z jajčevci.
- Po vrhu lazanjo prelijte z jogurtovo mešanico in pecite 15 minut.
Nasvet
- Musako lahko pripravite v manjšem, porcijskem pekaču, ki ga postrežete neposredno na mizo.
- Za najboljši okus pred serviranjem pustite stati 5-10 minut.