H

HbA1c Glikiran hemoglobin HbA1c. Izvid kaže povprečno raven krvnega sladkorja v zadnjih 2 do 3 mesecih.  
Hiperglikemija Raven glukoze v krvi, ki je višja od normalne. Hiperglikemija na tešče je glukoza v krvi nad želeno koncentracijo, potem ko oseba vsaj 8 ur ni ničesar pojedla. Postprandialna hiperglikemija (hiperglikemija po obroku) je glukoza v krvi, ki je od 1 do 2 uri po jedi nad želeno koncentracijo. 
Hipertenzija Visok krvni tlak. 
Hipoglikemija Hipoglikemija ali nizka raven glukoze se pojavi, če je koncentracija glukoze v krvi manjša, kot je normalno. Med znaki hipoglikemije so lakota, živčnost, tresenje, znojenje, omotica ali vrtoglavica, zaspanost in zmedenost. Če ostane nezdravljena, lahko povzroči nezavest. Hipoglikemijo zdravimo z zaužitjem glukoze  v tabletah ali z ogljikovimi hidrati bogatega živila, na primer sadnega soka. Če je oseba nezavestna ali ne more požirati, lahko hipoglikemijo zdravimo tudi z injekcijo glukagona ali pokličemo nujno zdravniško pomoč. Zdravnik bo injiciral raztopino krvnega sladkorja v žilo. 
Holesterol Vrsta maščobe v jetrih in krvi. Holesterol vsebujejo tudi nekatera živila. Telo ga uporablja za nastanek hormonov in gradnjo celičnih sten. HDL je dobri holesterol, LDL pa slabi.  
Holesterol HDL Vrsta holesterola (maščobe) v krvi. Imenujemo ga tudi dobri holesterol. 
Holesterol LDL  Vrsta holesterola (maščobe) v krvi. Imenujemo ga tudi slabi holesterol. 
Hormon Snov, ki nastaja v enem delu telesa in se sprošča v kri, da sproži ali uravnava telesne funkcije. Inzulin je hormon.