S

Saharoza:   kuhinjski (namizni) sladkor, ki je sestavljen iz glukoze in fruktoze. 
Samokontrola:  redno merjenje ravni krvnega sladkorja in ustrezno ukrepanje glede na izvid. 
Samovodenje: stalno delovanje za uravnavanje sladkorne bolezni. Samovodenje obsega načrtovanje obrokov, merjenje krvnega sladkorja, redno telesno dejavnost, jemanje zdravil in obvladovanje visokega in nizkega krvnega sladkorja. 
Sladkorji:  skupina ogljikovih hidratov, ki so sladkega okusa. Mednje spadajo glukoza, fruktoza in saharoza. »Sladkor« včasih imenujemo tudi glukoza v krvi. 
Sladkorna bolezen:   motnja z visokim krvnim sladkorjem (hiperglikemijo), ki se pojavi, ker telo ne more tvoriti inzulina ali ga ne more učinkovito uporabljati. 
Sladkorna bolezen tipa 1:   bolezen, pri kateri telo ne izdeluje več inzulina. Zanjo je značilen visok krvni sladkor. 
Sladkorna bolezen tipa 2:   bolezen, pri kateri telo ne izdeluje dovolj inzulina, ali nastalega inzulina ne uporablja učinkovito. Značilen zanjo je visok krvni sladkor. 
Srčno-žilne bolezni:   bolezni srca in ožilja (predvsem arterij, lahko tudi kapilar in ven). 
Stalno (kontinuirano) merjenje krvnega sladkorja:   sistem, ki obsega droben senzor, nameščen pod kožo, in meri koncentracijo (raven) krvnega sladkorja, in napravo, ki prikazuje izmerjene vrednosti.