Ginkgo Biloba

GINKGO BILOBA  je drevo, ki je poznano že 200 milijonov let, drevo je lahko visoko tudi 38 metrov in več ima značilno oblikovane liste, poznamo moško in žensko rastlino, moško drevo po 20 letih rasti spomladi zacveti, odraslo žensko drevo pa ima plodove, drevo lahko živi tudi 1000 let.

Ginko Biloba se uporablja pri dementnih stanjih, impotenci, vrtoglavici in šumenju v ušesih (tinitus), višinski bolezni ter astmi, uporabljali so ga tudi pri glavkomu in retinalni degeneraciji, pri sladkorni bolezni pa so preučevali njegov učinek pri retinopatiji in motnjah perifernega žilnega obtoka, preučujejo tudi učinek na inzulinsko rezistenco

Ginkgo vsebuje flavonide in terpenoide, ki naj bi imeli antioksidativni učinek, domnevajo da določene sestavine izboljšujejo krvni obtok in preprečujejo strjevanje krvi.

Stranski učinki so redki in prehodni – glavobol, prebavne motnje, uživanje semena lahko privede do krčev, ki jih povzroči gingkotoksin, zaskrbljujoči pa so podatki o krvavitvah, ki so jih vzročno povezali z uživanjem gingka – subduralni hematom, retrobulbarne krvavitve … Vpleta se v delovanje drugih zdravil, zato je pomembno vedeti, da posameznik jemlje gingko, če prejema tudi antipsihotike, zdravila za srce, varfarin.

Raziskave so bile narejene pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2. Preučevali so izločanje inzulina in presnovo sladkorja,  a pozitivnih učinkov niso dokazali. Dokazali pa so določen učinek pri klavdikaciji intermitens (bolečine pri hoji), posamezniki, ki so jemali gingko so lahko prehodili 40 % daljšo razdaljo brez bolečin kot v obdobju pred jemanjem gingka. V skupini, ki je jemala placebo, je bil ta učinek bistveno manj izražen, dokazali so tudi določen učinek pri izboljšanem krvnem obtoku pri retinopatiji.

Viri: