Sveta bazilika

SVETA BAZILIKA  raste v Indiji in je ena najpomembnejših rastlin ayurvedske medicine. Poznana je pod imenom sveta bazilika, zelena sveta bazilika, vroča bazilika (zaradi intenzivnega okusa po popru), tulsi (beseda v hindujščini pomeni neprimerljiva). Pogosto raste okrog hindujskih templjev, vedno bolj pa je razširjena po vsem svetu.

Uporabljajo se listi, deblo, semena in olje, v kuhinji je pogosto del juh ali dušenih jedi. V medicini so sveto baziliko najprej uporabljali za prehladna obolenja, gripo, astmo, malarijo in tuberkulozo.

Znana je kot repelent za komarje in zdravilo za lišaje. Uporablja se tudi kot antidot za pik škorpijona in nekaterih kač. Znan je ugoden učinek v stresnih situacijah. V listih najdemo olja, ki vsebujejo eugenol, metil eugenol, ursolično kislino in apiginin, monoterpene (kafra, cineol, geraniol in ocimen) in nekatere druge. Tudi pri baziliki ne vemo katera učinkovina naj bi imela vpliv na sladkor v krvi in kot pri številnih drugih rastlinah je raziskav malo. Anekdotično naj bi pri sladkorni bolezni tipa 2 znižala krvni sladkor na tešče za več kot 15 % in po jedi  za 7 %.

Viri: