Sladice in sladka peciva

  Količina   OH v gramih  Količina – mera
BAKLAVA 20 g 9 g 1kos
BISKVIT    
Masleni 80 g 50 g 1 kos
S sadjem z manj maščobe 80 g 25 g 1 manjši kos
S sadjem z veliko maščobe 80 g 25 g 1 manjši kos
S skuto 80 g 25 g 1 manjši kos
Testo navadno (osnovno) 80 g 60 g 1 manjši kos
Z jogurtom 100 g 7 g  
BRIOŠ  18 g 10 g 1/2 kosa
BROWNIE  82 g 43 g 1 kos
BUHTELJ (kvašeno testo)
80 g 40 g 1 manjši kos
CESARSKI PRAŽENEC 100 g 7 g  
EKLER s čokolado 56 g 21 g 1 kos
FRANCOSKI ROGLJIČEK – listnato testo
80 g 35 g 1 kos
INGVERJEVO PECIVO  56 g 35 g 1 kos
KEKSI  
Brez sladkorja “Medex” 25 g 15 g 2 koščka
Masleni “Albert” (Leibniz) 20 g 15 g 2 koščka
KROF 80 g 35 g 1 kos
KVAŠEN KOLAČ Z ARAŠIDI 80 g 35 g 1 manjši kos
MOUSSE – čokoladna pena  50 g 10 g 1 žlica
MAFIN – MUFFIN       
Borovničev  25 g 12 g 1 kos
Čokoladni  28 g 15 g 1 kos
OSJE GNEZDO  95 g 44 g 1 kos
PANAKOTA – PANNA COTTA  145 g 25 g
PALAČINKE 60 g 15 g 1 kos (∅ 21 cm)
Ajdove s skuto 100 g 10 g  
PIŠKOT  
Čajni 7 g 5 g 1 kos
Figova rolica 21 g 15 g 1 kos
Ingverjev 10 g 8 g 1 kos
Linški 18 g 13 g 1 kos
Napolitanka 9 g 6 g 1 kos
Ovseni 16 g 10 g 1 kos
Polnozrnati s čokolado 19 g 12 g 1 kos
S koščki čokolade 10 g 7 g 1 kos
Z vanilijevo kremo 12 g 8 g 1 kos
PITA  
Jabolčna (ameriška – american pie) 80 g 20 g 1 manjši kos
S skuto (iz listnatega testa) 80 g 30 g 1 manjši kos
Z dodatki (malo maščobe) 80 g 40 g 1 manjši kos
POTICA orehova 90 g 30 g 1 kos
PROFITEROLE  40 g 10 g 2 kosa
PUDING instant po recepturi 200 ml 42 g 1 skodelica
ROLADA z jagodnim nadevom  35 g 12 g 1 kos
SADNA SOLATA s smetano 150 g 15 g 1,5 skodelice
SLADOLED      
Diabetični 100 ml 15 g 1/2 skodelice
Kornet – vafelj za diabetike 50 g 15 g
Mlečni 100 ml 15 g 1/2 skodelice
Sorbet 100 g 30 g 1/4 skodelice
Sladoledi Ljubljanskih mlekarn  
Ježek 70 ml 21 g 1 kos
Lučka 70 ml 18 g 1 kos
Otočec 100 g 21 g 1 porcija
Piran brez laktoze 100 g 20 g 1 porcija
Piran čokolada, jagoda, vanilja kornet 125 ml 34 g 1 porcija
Planica 90 ml 31 g 1 kos
Tom 70 ml 24 g 1 kos
ŠPANSKI VETRC  5 g 5 g 1 kos
TIRAMISU  45 g 15 g 1 kos
TORTA  
Čokoladna 40 g 20 g 1 kos
Korenčkova 53 g 20 g 1 kos
Kremna rezina – kremšnita 80 g 25 g 1 kos
S smetano in višnjami – črni gozdiček 68 g 25 g 1 kos
Sacher 80 g 40 g 1 manjši kos
Sadna 80 g 20 g 1 manjši kos
Skutina 50 g 18 g 1 kos
ZAVITEK      
Jabolčni 90 g 28 g 1 kos
S čokolado – navihanček 64 g 27 g 1 kos
Viri:
  • Andreja Širca-Čampa, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, dietetičarka
  • Jože Lavrinec, VMT, bolnišnični dietetik