Testenine in testeninske jedi

 

   Količina OH v gramih  Količina – mera 
BOLONJSKE – BOLOGNESE 100 g 6 g 3/4 skodelice
KARBONARA – CARBONARA 80 g 15 g 3/4 skodelice
GRAHAM  20 g 15 g 1 dlan
Kuhane  60 g 15 g 1/2 skodelice 
JAJČNE 20 g 15 g 1 dlan 
Kuhane 60 g 15 g 1/2 skodelice 
LAZANJA  
Mesna 100 g 11 g  
Zelenjavna 100 g 8 g  
NAVADNE 20 g  15 g 1 dlan
Kuhane 60 g 15 g 1/2 skodelice
S apardižnikovo omako 100 g 15 g 3/4 skodelice
POLNOZRNATE 20 g 15 g 1 dlan
Kuhane 60 g 15 g 1/2 skodelice
RAVIOLI    
Mesni kuhani 60 g 15 g  
S paradižnikovo omako 150 g 15 g  
Sirovi kuhani 60 g 15 g  
REZANCI, TESTENINE ZA JUHO  
 Kuhane navadne 20 g 15 g  
 Nekuhane navadne 60 g 15 g  
TORTELINI    
Mesni kuhani  50 g 15 g 3/4 skodelice
S paradižnikovo omako 100 g 15 g 3/4 skodelice
Sirovi kuhani 50 g 15 g 3/4 skodelice

 

Viri:
  • Andreja Širca-Čampa, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, dietetičarka
  • Jože Lavrinec, VMT, bolnišnični dietetik