Jollof riž in piščanec

Čas priprave: 15 min
Čas kuhanja: 30 min
Ogljikovi hidrati (porcija): 50 g |
Hranilna in energetska vrednost jedi (porcija):
- 50 g ogljikovih hidratov
- 7 g vlaknin
- 30 g beljakovin
- 5 g maščob
- 377 kcal / 1577 kJ
Potrebujete (4 porcije)
- 2 žlički repičnega olja
- 1 velika sesekljana čebula (približno 170 g)
- 350 g piščančjih prsi brez kože, brez kosti in narezanih na koščke
- 1 velika sesekljana rdeča paprika (približno 170 g)
- 1 velika sesekljana rumena paprika (približno 170 g)
- 2 stisnjena stroka česna
- 3 cm drobno sesekljane sveže korenine ingverja (lahko tudi mlet)
- polovica sesekljanega čilija
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 200 g rjavega riža basmati, ki ga sperete pod mrzlo vodo
- 450 ml piščančje jušne osnove
- 400 g sesekljanega paradižnika
- 100 g sesekljane okre (na približno 2 cm veliki koščki)
- 2 žlici grobo sesekljanega koriandra
Priprava
- V večji ponvi segrejte olje, nato dodajte čebulo in pražite 3-4 minute, dokler čebula ne začne rjaveti.
- Dodajte piščanca, pecite 3-4 minute ter redno mešajte, da se piščanec enakomerno speče.
- Dodajte rdečo in rumeno papriko, mešajte 2 minuti, nato dodajte še česen, ingver, čili in paradižnikovo mezgo ter dobro premešajte.
- Dodajte riž in mešajte 1 minuto, da se vse dobro premeša.
- Dodajte piščančjo osnovo in paradižnik, dobro premešajte in zavrite. Ko zavre, zmanjšajte ogenj, pokrijte in dušite 8 minut.
- Na riž potresite okro, pokrijte in dušite nadaljnjih 5 minut.
- Ugasnite ogenj in jed pokrito pustite stati 5 minut.
- Dodajte koriander, dobro premešajte in postrezite.
Nasvet
- Piščančjo jušno osnovo lahko pripravite tudi z jušno kocko.
- Jed lahko pripravite tudi z jagnjetino, govedino, svinjino ali puranom.
- Za vegetarijansko/vegansko različico namesto piščanca dodajte bučke, jajčevec in mariniran tofu ter uporabite zelenjavno jušno osnovo.
- Za različico z morskimi sadeži uporabite ribjo jušno osnovo in dodajte kocke lososa ali kozice, skupaj z okro.