Kisla pečenka na domači način
Čas priprave: 30 min
Čas pečenja: 1,5 – 2 uri
Ogljikovi hidrati (na osebo): 20 g |
Hranilna in energetska vrednost jedi (na osebo):
- 20 g ogljikovih hidratov
- 33 g beljakovin
- 20 g maščob
- 180 g holesterola
- 340 kcal / 1425 MJ
Potrebujete (2 osebi)
- 300 g govejega mesa (pleča ali stegno)
Za kvašo: - 1/2 majhne čebule
- 1/2 korenčka
- 1 koren zelene
- 1 lovorjev list
- 2-3 klinčke
- 2-3 zrna pimenta
- 1-2 zrni popra
- 1/4 suhega rdečega ali belega vina
- 1 dl vode
Za pečenje: - 10 g prekajene ne premastne slanine
- 2 žlički olja
- sol
- mleti poper
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1-2 žlici kisle smetane (20 % maščob)
Priprava
- Meso operemo, posušimo in položimo v posodo.
- Čebulo olupimo. Korenček in zeleno očistimo in operemo. Čebulo, korenček n zeleno zrežemo na majhne koščke in damo v lonec. Dodamo lovorjev list, klinčke, poper in piment. Zalijemo z izbranim vinom in vodo ter kuhamo 2-3 minute.
- Vročo kuhano kvašo prelijemo prek mesa. Meso enkrat obrnemo, da je oblito z vseh strani. Pustimo, da se ohladi, pokrijemo in damo vhladilnik za 24 ur, da se meso prepoji. Medtem meso večkrat obrnemo.
- Slanino zrežemo na majhne kocke in popečemo. Dodamo olje.
- Meso vzamemo iz kvaše, dobro odcedimo, obrišemo s kuhinjsko krpo in začinimo s soljo in poprom. Damo ga na vročo maščobo in z vseh strani močno zapečemo.
- Iz kvaše poberemo zelenjavo in začimbe, dodamo k mesu in pečemo še 2 minuti.
- Zmešamo paradižnikovo mezgo in 2 žlici kvaše. S preostalo kvašo prelijemo meso, ki ga na rahlem ognju dušimo v pokriti posodi 1,5-2 uri, pri tem ga večkrat obrnemo.
- Ko je meso mehko, ga vzamemo iz posode in postavimo na toplo. Sok od pečenja z zelenjavo precedimo skozi sito. Začinimo s soljo, poprom ter vmešamo kislo smetano.
- Pečenko zrežemo na rezine, prelijemo z malo omake, preostalo omako serviramo posebej.
- Poleg se podajo krompirjevi cmoki, široki rezanci in glavnata solata.
Naš nasvet: pečenko lahko pripravite tudi v pečici.