Kremna paradižnikova juha s parmezanom

Čas priprave: 20 min

 Ogljikovi hidrati (porcija): 28  g


Hranilna in energetska vrednost jedi (porcija):

  • 28 g ogljikovih hidratov
  • 4 g vlaknin
  • 9 g beljakovin
  • 20 g maščob
  • 326 kcal

Potrebujete (4 porcije):

  • olivno olje
  • 15 g nasekljane čebule
  • 30 g nasekljanega korenja
  • 6 zdrobljenih strokov česna
  • 2 žlici paradižnikove paste
  • 2 pločevinki (dobrih 400 g) paradižnikov
  • 1 skodelica zelenjavne jušne osnove
  • 80 ml skodelice mešanice mleka in sladke smetane (1:1 razmerje)
  • 1 ščep grobe soli
  • 50 g polnozrnatih drobtin (če se da, vrste panko) 
  • 45 g drobno naribanega parmezana
  • ščep mlete kumine
  • 1 čajna žlica mlete rdeče paprike
  1. V veliki ponvi segrejte olivno olje. Dodajte čebulo, korenček in česen ter pražite, dokler čebula ne postane zlatorjava. Vmešajte paradižnikovo pasto in kuhajte 1 minuto. Dodajte pečen paradižnik in juho ter zavrite. Kuhajte 6 minut. Vmešajte mešanico mleka in sladke smetane ter solite.
  2. Zmes vlijte v mešalnik. S pokrova mešalnika odstranite osrednji del, da gre para lahko ven. Odprtino pokrijte s kuhinjsko brisačo, da med mešanjem ne brizga ven. Mešajte do gladkega.
  3. Drobtine, sir, kumino ter rdečo papriko zmešajte skupaj. Ponovno segrejte ponev in dodajte mešanico tako, da naredite tri kupčke. Nežno potapkajte kupčke s hrbtno stranjo žlice, da se sploščijo. Pecite toliko časa, da porjavijo, nato obrnite in zapecite še drugo stran (približno 2 minuti na stran). Odstranite iz ponve ter postavite na rešetko, da se ohladijo. Postopek ponovite tolikokrat, da dobite 12 takih parmezanovih čipsov.
Juho postrezite s parmezanovim čipsom. 
Objavljeno v: Malice , Kosila , Večerje , Brezmesne jedi , Juhe