Kremna paradižnikova juha s parmezanom
Čas priprave: 20 min
Ogljikovi hidrati (porcija): 28 g |
Hranilna in energetska vrednost jedi (porcija):
- 28 g ogljikovih hidratov
- 4 g vlaknin
- 9 g beljakovin
- 20 g maščob
- 326 kcal
Potrebujete (4 porcije):
- olivno olje
- 15 g nasekljane čebule
- 30 g nasekljanega korenja
- 6 zdrobljenih strokov česna
- 2 žlici paradižnikove paste
- 2 pločevinki (dobrih 400 g) paradižnikov
- 1 skodelica zelenjavne jušne osnove
- 80 ml skodelice mešanice mleka in sladke smetane (1:1 razmerje)
- 1 ščep grobe soli
- 50 g polnozrnatih drobtin (če se da, vrste panko)
- 45 g drobno naribanega parmezana
- ščep mlete kumine
- 1 čajna žlica mlete rdeče paprike
-
V veliki ponvi segrejte olivno olje. Dodajte čebulo, korenček in česen ter pražite, dokler čebula ne postane zlatorjava. Vmešajte paradižnikovo pasto in kuhajte 1 minuto. Dodajte pečen paradižnik in juho ter zavrite. Kuhajte 6 minut. Vmešajte mešanico mleka in sladke smetane ter solite.
-
Zmes vlijte v mešalnik. S pokrova mešalnika odstranite osrednji del, da gre para lahko ven. Odprtino pokrijte s kuhinjsko brisačo, da med mešanjem ne brizga ven. Mešajte do gladkega.
-
Drobtine, sir, kumino ter rdečo papriko zmešajte skupaj. Ponovno segrejte ponev in dodajte mešanico tako, da naredite tri kupčke. Nežno potapkajte kupčke s hrbtno stranjo žlice, da se sploščijo. Pecite toliko časa, da porjavijo, nato obrnite in zapecite še drugo stran (približno 2 minuti na stran). Odstranite iz ponve ter postavite na rešetko, da se ohladijo. Postopek ponovite tolikokrat, da dobite 12 takih parmezanovih čipsov.
Juho postrezite s parmezanovim čipsom.