Kruhova juha s paradižnikom, sirom in gobicami
Ogljikovi hidrati (porcija): 26 g |
Na odraslo osebo (porcija):
- 26 g ogljikovih hidratov
- 11 g beljakovin
- 3 g vlaknin
- 16 g maščob
- 192 mg fosforja
- 358 mg kalija
- 294 kcal
Potrebujete (za 4 osebe)
- 150 g starega belega ali črnega kruha
- 200 g paradižnika
- 1 rdečo čebulo
- 100 g šampinjonov ali drugih gobic
- 1 l vode ali jušne osnove
- 2 žlici olivnega olja
- 100 g ovčjega sira
- 2 stroka česna
- sol
- poper
- timijan
Priprava
- Čebulo očistimo in nasekljamo. Česen zdrobimo.
- Kruh narežemo na kocke.
- V loncu segrejemo žlico olja, na katerem prepražimo čebulo, strt česen in timijan.
- Dodamo na kocke narezan kruh in ga med mešanjem na hitro opečemo.
- Popečenemu kruhu dodamo gobe in ko rahlo uplahnijo, dodamo še na drobne koščke narezan paradižnik. Malo prepražite in zalijte z vročo vodo oz. vročo jušno osnovo.
- Če ste zalili z vodo, dosolite in začinite s soljo, poprom, muškatnim oreščkom, ščepcem rožmarina, lovorovim listom.
- Zavremo in na nizkem ognju kuhamo še 5 minut.
- Juho odstavimo, vanjo nadrobimo ovčji sir ter po potrebi in okusu dosolimo, popramo in nežno nakapamo z olivnim oljem ter postrežemo.
Okrasite lahko s sveže nasekljano baziliko ali peteršiljem.