Zelenjava in čičerika s kuskusom
Jajčevci vsrkavajo druge okuse, zato so dobra osnova za vegetarijanske jedi. Obenem med kuhanjem vsrkajo tudi veliko olja, zato slednjega ne uporabite več, kot je navedeno v receptu.
Čas priprave: 25 min, 8-10 min namakanja
Količina: 4 osebe
Ogljikovi hidrati (na osebo): 58 g |
Na odraslo osebo:
- 58 g ogljikovih hidratov
- 5 g beljakovin
- 9 g vlaknin
- 7 g maščob (od tega 1 g nasičenih)
- 230 mg natrija
- 339 kcal/1417 kJ
Potrebujete
- 2 žlici rastlinskega olja (sezamovo, olivno, kokosovo ipd.)
- 1 majhen, na koščke narezan jajčevec
- 2 na koščke narezani bučki
- 1 na koščke narezan korenček
- 1/2 narezane cvetače
- 1 sesekljana čebula
- 2,5 cm dolg košček olupljenega in naribanega ingverja
- 2 strta stroka česna
- 1 žlica mlete kumine
- 1 žlička mletega čilija
- 400 g paradižnika v koščkih
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 150 ml zelenjavne jušne osnove
- 400 g kuhane čičerike
- 200 g razpolovljenega ozkega stročjega fižola
- 250 g kuskusa
- 400 ml kropa
- harisa ali čilijeva omaka za prilogo
- sol
- poper
Priprava
- Olje segrejemo v veji ponvi. Dodamo jajčevec, bučki, korenček, cvetačo, čebulo, ingver in česen. Mešamo počasi 3-4 minute, da se zelenjava začne mehčati.
- Dodamo kumino in čili ter pražimo še 1 minuto. Zatem dodamo paradižnik, paradižnikovo mezgo in jušno osnovo ter zavremo. Zmanjšamo vročino in kuhamo približno 8 minut. Medtem dodamo stročji fižol in čičeriko. Posolimo in popramo po okusu.
- Med pripravo zelenjave v posodo stresemo kuskus v večjo skledo in prelijemo s kropom. Pustimo, da se namaka 8-10 minut.
- Zelenjavo ponudimo na kuskusu, ki ji poleg ponudimo ostro začimbno pasto hariso ali čilijevo omako.