Zelenjava in čičerika s kuskusom

Jajčevci vsrkavajo druge okuse, zato so dobra osnova za vegetarijanske jedi. Obenem med kuhanjem vsrkajo tudi veliko olja, zato slednjega ne uporabite več, kot je navedeno v receptu.

Čas priprave: 25 min, 8-10 min namakanja
Količina: 4 osebe

Ogljikovi hidrati (na osebo): 58 g 


Na odraslo osebo:

  • 58 g ogljikovih hidratov
  • 5 g beljakovin
  • 9 g vlaknin
  • 7 g maščob (od tega 1 g nasičenih)
  • 230 mg natrija
  • 339 kcal/1417 kJ

Potrebujete

  • 2 žlici rastlinskega olja (sezamovo, olivno, kokosovo ipd.)
  • 1 majhen, na koščke narezan jajčevec
  • 2 na koščke narezani bučki
  • 1 na koščke narezan korenček
  • 1/2 narezane cvetače
  • 1 sesekljana čebula
  • 2,5 cm dolg košček olupljenega in naribanega ingverja
  • 2 strta stroka česna
  • 1 žlica mlete kumine
  • 1 žlička mletega čilija
  • 400 g paradižnika v koščkih
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 150 ml zelenjavne jušne osnove
  • 400 g kuhane čičerike
  • 200 g razpolovljenega ozkega stročjega fižola
  • 250 g kuskusa
  • 400 ml kropa
  • harisa ali čilijeva omaka za prilogo
  • sol
  • poper

Priprava

  1. Olje segrejemo v veji ponvi. Dodamo jajčevec, bučki, korenček, cvetačo, čebulo, ingver in česen. Mešamo počasi 3-4 minute, da se zelenjava začne mehčati.
  2. Dodamo kumino in čili ter pražimo še 1 minuto. Zatem dodamo paradižnik, paradižnikovo mezgo in jušno osnovo ter zavremo. Zmanjšamo vročino in kuhamo približno 8 minut. Medtem dodamo stročji fižol in čičeriko. Posolimo in popramo po okusu.
  3. Med pripravo zelenjave v posodo stresemo kuskus v večjo skledo in prelijemo s kropom. Pustimo, da se namaka 8-10 minut.
  4. Zelenjavo ponudimo na kuskusu, ki ji poleg ponudimo ostro začimbno pasto hariso ali čilijevo omako.
Objavljeno v: Kosila , Večerje , Brezmesne jedi
Viri: