Pečena polenta z mletim mesom

Čas priprave: 20 min
Čas pečenja: 35 min

 Ogljikovi hidrati (na porcijo):  41 g


Hranilna in energetska vrednost jedi (na porcijo):

  • 41 g ogljikovih hidratov
  • 24 g beljakovin
  • 27 g maščob
  • 500 kcal

Potrebujete (4 osebe)

  • 200 g koruznega zdroba (polente)
  • 1 čebula
  • 2 bučki
  • 2 jušni žlici olivnega olja
  • 300 g mletega mesa
  • 30 g slanine v kockah
  • 4 jušne žlice paradižnikovega koncentrata (po želji)
  • 40 g masla
  • 20 g sveže nastrganega parmezana
  • sol
  • poper

Priprava

  1. V 1 liter osoljenega kropa počasi vsipavamo koruzni zdrob in ga mešamo z leseno kuhalnico ali metlico. Temperatura vode mora biti ves čas na vreliščem, saj se lahko sicer delajo grudice. Ko je zdrob v vodi, temperaturo znižamo in počasi kuhamo okoli 30  minut, občasno krepko premešamo. Če med mešanjem ugotovimo, da je kaša pregosta, po žlicah dodajamo vrelo vodo. Če je preredka, previdno dodajamo koruzni zdrob.
  2. Kuhano čvrsto polento zvrnemo na veliko leseno desko ali na prtič, potresen z zdrobom. Oblikujemo 5 cm visoko, jo gladko poravnamo in pustimo, da se ohladi.
  3. Čebulo seseljamo. Operemo bučke in jih narežemo na 1/2 cm debele rezine. V ponvi segrejemo olje, v njem podušimo čebulo, da zlato porumeni. Primešamo mleto meso in kocke slanine in popečemo, da se meso zdrobi. Začinimo s soljo in poprom ter primešamo paradižnikov koncentrat in 4 žlice vode. Nato dodamo še narezane bučke in vse skupaj okoli 5 minut počasi kuhamo. Pečico ogrejemo na 150 °C.
  4. Velik nizek pekač namažemo s stopljenim maslom. Strjeno polento narežemo na 1 cm debele rezine in jih položimo na pekač. Pokapamo jih s preostalim maslom, potresemo z nekaj žlicami parmezana in prelijemo z omako iz mletega mesa. Pečemo okoli 30 minut na srednji višini. Polentne rezine še enkrat potresemo s parmezanom in ponudimo.
Objavljeno v: Kosila
Viri: