Piščanec z gobovo omako
Čas priprave: 40 min
Količina: 4 porcije
Ogljikovi hidrati (na porcijo): 4 g |
Hranilna in energetska vrednost jedi (na porcijo):
- 4 g ogljikovih hidratov
- 44 g beljakovin
- 1 g vlaknin
- 10 g maščob
- 85 mg natrija
- 288 kcal / 1204 kJ
Potrebujete:
- 15 g suhih gob
- 200 g na tanko narezanih (rjavih) šampinjonov
- 1 žlica olivnega olja
- 1 piščančja prsa brez kosti in kože
- 1 sesekljana mala čebula
- 200 ml smetane za kuhanje
- 1 žlica polnozrnate gorčice
- sol
- poper
Priprava
- Suhe gobe damo v majhno skledo in zalijemo s toliko kropa, da jih pokrije. Namakajo naj se 15 minut.
- Polovico olivnega olja segrejemo v ponvi. Na vroče položimo na štiri kose narezana prsa in pustimo, da se meso prepeče. Lepo pečena prsa položimo v posodo, da ostanejo topla.
- V ponev, kjer smo spekli prsa dolijemo razliko olja, dodamo čebulo in jo počasi pražimo do zlato-rumene barve.
- Namočene gobe odcedimo, tekočino prihranimo. Gobe tanko razrežemo in jih damo skupaj s tekočino v ponev. Zavremo, zmanjšamo ogenj in kuhamo toliko časa, da se tekočina pokuha na polovico.
- V ponev primešamo smetano in gorčico, ponovno zavremo, zmanjšamo ogenj in kuhamo še 2 minuti. Posolimo in popopramo.
- Piščančje prsi serviramo na krožnik in prelijemo z omako.
Nasvet:
- Pri pripravi lahko uporabite tudi druge vrste suhih in/ali svežih gob.
- Če so se prsa v času priprave omake shladila, jih za dve minuti položite nazaj v ponev in segrejte skupaj z omako.
- Piščančje meso je dober vir beljakovin. Jed lahko ponudimo z rjavim rižem in zeleno solato.