Polenovka s praženo zimsko zelenjavo

Čas priprave: 20 min
Čas kuhanja: 1 ura
Ogljikovi hidrati (porcija): 53 g |
Hranilna in energetska vrednost jedi (porcija):
- 53 g ogljikovih hidratov
- 10 g vlaknin
- 30 g beljakovin
- 3 g maščob
- 383 kcal / 1602 kJ
Potrebujete (2 porciji)
- 1 čajna žlička oljčnega olja
- 2 žlički tekočega medu
- naribana lupina in sok 1 limone
- 300 g olupljene buče maslenke, brez semen ter narezane na koščke
- 1 velik sladki krompir (približno 300 g), olupljen in narezan na koščke
- 1 veliko korenje (približno 150 g), narezan na koščke
- 1 sesekljana vejica rožmarina (lahko tudi sušen)
- 2 velika fileja polenovke brez kože (približno 150 g / file)
Priprava
- Pečico segrejte na 200 °C.
- V majhni posodi zmešajte olje, med ter lupinico in sok limone.
- Vso zelenjavo premažite z malo medene mešanice, jo položite na pekač in po vrhu potresite rožmarin.
- Pecite približno 45 minut, dokler ne začne rjaveti.
- Fileje polenovke položite na ponev in pecite 10–12 minut.
- Postrezite.
Nasvet
- Namesto polenovke lahko izberete file lososa, vahnje ali tune.
- Rožmarin lahko zamenjate za timijan.
- K preostali zelenjavi lahko dodate tudi velike četrtine neolupljene čebule.