Polenovka s praženo zimsko zelenjavo

Čas priprave: 20 min 

Čas kuhanja: 1 ura

 Ogljikovi hidrati (porcija): 53 g


Hranilna in energetska vrednost jedi (porcija):

  • 53 g ogljikovih hidratov
  • 10 g vlaknin
  • 30 g beljakovin
  • 3 g maščob
  • 383 kcal / 1602 kJ

Potrebujete (2 porciji)

  • 1 čajna žlička oljčnega olja
  • 2 žlički tekočega medu
  • naribana lupina in sok 1 limone
  • 300 g olupljene buče maslenke, brez semen ter narezane na koščke
  • 1 velik sladki krompir (približno 300 g), olupljen in narezan na koščke
  • 1 veliko korenje (približno 150 g), narezan na koščke
  • 1 sesekljana vejica rožmarina (lahko tudi sušen)
  • 2 velika fileja polenovke brez kože (približno 150 g / file)

Priprava

  1. Pečico segrejte na 200 °C.
  2. V majhni posodi zmešajte olje, med ter lupinico in sok limone.
  3. Vso zelenjavo premažite z malo medene mešanice, jo položite na pekač in po vrhu potresite rožmarin.
  4. Pecite približno 45 minut, dokler ne začne rjaveti.
  5. Fileje polenovke položite na ponev in pecite 10–12 minut.
  6. Postrezite.

Nasvet

  • Namesto polenovke lahko izberete file lososa, vahnje ali tune.
  • Rožmarin lahko zamenjate za timijan.
  • K preostali zelenjavi lahko dodate tudi velike četrtine neolupljene čebule.
Objavljeno v: Kosila
Viri: