Prehranski dodatki

Trg športnikom ponuja mnogo prehranskih dodatkov in dopolnil: antioksidante, aminokislinske pripravke, B-kompleks, kofein, karnitin, kreatin, ginseng, nadomestke za ogljikove hidrate, beljakovine, maščobe, minerale, športne napitke itd.Vzdržljivostni športniki potrebujejo dvakrat več beljakovin kot osebe, ki se s športom le malo ali sploh ne ukvarjajo, to je nekje od 1,6-1,8 g/kg telesne teže. Vendar moramo vedeti, da takšno količino proteinov dobimo že z našo običajno prehrano.

Če želimo pridobiti 0,5 kg mišične mase v enem tednu, potrebujemo dodatnih 14 g beljakovin dnevno pri vsakem obroku. Toliko jih sicer dobimo tudi v manj kot 50 g mesa na dan ali v dveh kozarcih mleka.

Če športnik nekontrolirano uživa le aminokislinske pripravke, lahko na ta način poruši naravno ravnovesje aminokislin v telesu, obenem pa so to tudi dodatne kalorije v dnevni prehrani. Če je prehrana neuravnovešena, aminokislinski preparati predstavljajo le energetski dodatek, ki se v telesu pretvori v glukozo. Njihovo uživanje se odsvetuje tudi ljudem, ki že imajo ledvično okvaro zaradi sladkorne bolezni.

Priporočen odmerek glicerola, glicerita je 1 g/kg telesne teže. Slednji skrbi za hidracijo vašega telesa.

Športni napitki vsebujejo 6-8 % sladkorjev, kar pomaga, da se tekočina hitro vsrka v telo. sladkornim bolnikom športni napitek lahko prepreči hipoglikemijo.

Kofein je poživilo, ki ga najpogosteje najdemo v kavi, čaju in napitkih za poživitev. Z adrenalinsko spodbudo naj bi  izboljšal zmogljivost telesa, kar mobilizira energetske zaloge v maščobnih kislinah.  kofein pa sicer deluje kot diuretik, odvajalo – poveča odvajanje urina, in če k temu dodamo še visok krvni sladkor, lahko športnik s sladkorno boleznijo med vadbo izgubi preveč tekočine, obenem pa se lahko pojavi krčenje mišic. Zato je pomembno, da ob uživanju kofeinskih napitkov in dodatkov poskrbimo za primeren vnos tekočine.

Kreatin deloma tvorimo sami v telesu, deloma ga zaužijemo s hrano. Nahaja se v mišicah in je sestavni del kreatin fosfata, ki predstavlja kratkotrajno zalogo energije, ki jo izkoristimo na začetku športne aktivnosti. Pri uživanju dodatne količine kreatina morajo biti sladkorni bolniki pozorni na svoje ledvice, saj se odvečni kreatin izloči kot kreatinin. Strokovnjaki odsvetujejo dolgotrajno in visoko odmerjeno uživanje kreatina.

Viri:
  • Bratina, N. et al.: Sladkorčki: vse, kar ste želeli vedeti o sladkorni bolezni