Zakaj telesna aktivnost?

Objavljeno v: Prednosti in koristi

Raziskave so pokazale, da redna telesna aktivnost ni najpomembnejši dejavnik za urejeno sladkorno bolezen. Zavedati se je treba, da redna vadba zmanjšuje srčno-žilna obolenja, pripomore k vzdrževanju telesne teže, povečuje porabo kalorij in s tem tudi sladkorja. A telesna aktivnost mora biti notranji vzgib posameznika in nikakor ne orodje prisile.

Fiziologija

Pri rekreaciji se z mišičnim delom v povečanem obsegu v telesu sprva porabljajo zaloge glikogena v mišicah in jetrih. Obenem se v večjem obsegu porabljajo tudi maščobe, ki so vir energije za delo mišic med športno aktivnostjo.

Za vstop glukoze v celico mora biti prisoten inzulin. V primeru rekreacije se raven glukoze zniža bolj, kot v mirovanju, saj je vstop glukoze v aktivne mišične celice ob enaki količini inzulina večja. Vzrok za to je povečana poraba glukoze kot energetskega vira v času telovadbe. Po zaključku aktivnosti ostaja v mišicah še dan do dva večja občutljivost na inzulin. Tako strokovnjaki sklepajo, da z redno telesno vadbo 3 do 4-krat tedensko lahko zmanjšamo celotno potrebo po inzulinu.

Krvni sladkor se pri rekreaciji ne bo znižal, če je v krvi premalo inzulina, saj glukoza iz krvi brez inzulina ne stopi v celico.

Viri:
  • Bratina, N. et al.: Sladkorčki: vse, kar ste želeli vedeti o sladkorni bolezni