Pinus Pinaster

PINUS PINASTER  je enkraten proizvod, ki ga pridobivamo iz francoskega mediteranskega borovca.

Učinkovina pycnogenol je standarden proizvod, ki ga pridobivajo v gozdovih Gascogne. Pridobivajo ga iz monokulture, ki je stara 30 do 50 let in je podvržena strogi zakonodaji in standardizaciji ob pridobivanju – tukaj ni vplivov sezonske variabilnosti učinkovine, shranjuje se v zatemnjenih stekleničkah in ostaja stabilen 3 leta.

Ta ekstrakt se uporablja pri varicah ven, koronarni srčni bolezni, artritisu, upočasnjeval naj bi procese staranja. Pri sladkorni bolezni naj bi imel učinek na erektilno disfunkcijo, retinopatijo in nivo krvnega sladkorja. V pycnogenolu naj bi bili učinkovini procianidi in fenolna kislina.  Učinkoval naj bi kot antioksidant, vplival naj bi na regeneracijo vitamina E in C, ima proti vnetni in imunomodulatorni učinek, zniževal naj bi nivo leukotrienov, poveča aktivnost endotelnega nitratnega oksida in povzroča vazodilatacijo malih žil, zmanjšuje oksidativni stres, ki ga povzroča UV svetloba.

Stranski učinki so blagi in prehodni – prebavne težave, vrtoglavica, razburjenost, morda zmanjšuje učinek imunosupresivnih zdravil kot so kortikosteroidi, ciklosporini in takrolimus – zato razmislek ali bi to zdravilo lahko jemali ljudje z autoimunimi obolenji kot je lupus ali multipla skleroza.

Na področju sladkorne bolezni so bile narejene le krajše raziskave (12 tednov), ki so potrdile padec krvnega sladkorja na tešče pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2, najbolj učinkovito je bilo jemanje odmerka 200 mg. Preučevali so tudi učinek Pycnogenola na retinopatijo, raziskava je bila kratkotrajna – le nekaj mesecev in je pokazala izboljšanje retinopatije.

Viri: