Peroralna zdravila (tablete)

Če pri sladkorni bolezni tipa 2 načrt prehrane in telesna dejavnost ne omogočata več vzdrževanja ravni krvnega sladkorja v ciljnem območju, je v načrt zdravljenja praviloma treba dodati tablete. Nekatere tablete za zdravljenje sladkorne bolezni telesu pomagajo bolje uporabljati glukozo, druge spodbudijo trebušno slinavko, da izdela več inzulina. Morda pa boste potrebovali več različnih zdravil, ker vsako učinkuje drugače. Obrnite se na svojega zdravnika, ki bo presodil, katera rešitev je najprimernejša za vas.

Vrste peroralnih zdravil

Poznamo številna zdravila v obliki tablet, ki osebam s sladkorno boleznijo tipa 2 pomagajo uravnavati raven krvnega sladkorja.

  • Sulfonilsečnine povečajo izločanje inzulina iz celic beta v trebušni slinavki. Tistim, ki jemljejo sulfonilsečnine, se lahko pojavi nizek krvni sladkor. Mednje spadajo na primer gliklazid, glimepirid, glipizid, glikvidon in glibenklamid.
  • Meglitinidi povečajo izločanje inzulina iz celic beta v trebušni slinavki, vendar je njihovo učinkovanje kratkotrajnejše od učinkovanja sulfonilsečnin, zato so dobri za uravnavanje krvnega sladkorja po obrokih. Tistim, ki jemljejo meglitinide, se lahko pojavi nizek krvni sladkor. Mednje spada repaglinid.
  • Bigvanidi znižajo krvni sladkor tako, da zmanjšajo preveliko izplavljanje krvnega sladkorja iz jeter v kri. Poleg tega pomagajo pri prenosu krvnega sladkorja iz krvi v mišično tkivo. Mednje spada metformin.
  • Zaviralci glukozidaze alfa upočasnijo absorpcijo glukoze iz črevesa in znižajo raven glukoze v krvi po obrokih. Mednje spada akarboza.
  • Zaviralci DPP-4 ne povzročajo nizkega krvnega sladkorja. Učinkujejo tako, da pomagajo naravni snovi GLP-1 ohraniti aktivnost dlje časa s tem, da ovirajo njeno razgradnjo. GLP-1 tako znižujejo zvišano raven krvnega sladkorja. Spodbudijo izločanje inzulina, kadar je krvni sladkor visok; hkrati zmanjšajo količino krvnega sladkorja, ki prihaja iz jeter. Mednje spadajo sitagliptin, vildagliptin, saksagliptin in linagliptin.
  • Zaviralci SGLT-2 ne povzročajo nizke ravni krvnega sladkorja. Učinkujejo tako, da v ledvici preprečijo vračanje krvnega sladkorja iz urina v kri, s tem pa se krvni sladkor izloči z urinom, njegova raven v krvi pa se zniža. Mednje spada dapagliflozin.

Zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2 (razen inzulina)

ZDRAVILO KAKO UČINKUJE NEŽELENI UČINKI OBLIKA
Sulfonilsečnine Telesu pomagajo sproščati inzulin. Nizka raven krvnega sladkorja, povečanje telesne teže. Tableta
Bigvanidi Zmanjšajo sproščanje glukoze iz jeter. Draženje želodca. Tableta
Kombinacija bigvanida in sulfonilsečnine Pomaga sproščati inzulin v telesu in zmanjša sproščanje glukoze iz jeter. Nizka raven krvnega sladkorja, draženje želodca. Tableta
Zaviralci alfa-glukozidaze Upočasnijo absorpcijo sladkorja iz hrane. Vetrovi, napenjanje. Tableta
Meglitinidi Telesu pomagajo sproščati inzulin. Nizka raven krvnega sladkorja, povečanje telesne teže Tableta
Zaviralci SGLT-2 Povzročijo izločanje krvnega sladkorja z urinom. Glivična okužba spolovil, redko okužba sečil. Tableta
Zaviralci DPP-4 Pomagajo, da v telesu ostanejo aktivne snovi, ki znižujejo sladkor. Zelo redko vnetje trebušne slinavke. Tableta
Kombinacija zaviralca DPP-4 in bigvanida Pomaga, da v telesu ostanejo aktivne snovi, ki znižujejo sladkor, in zmanjša sproščanje glukoze iz jeter. Draženje želodca. Tableta

NE POZABITE: pomembno je, da veste, katera zdravila jemljete, kdaj jih morate vzeti in katere neželene učinke lahko pričakujete (če sploh). Koristno je, da si redno merite krvni sladkor in sodelujete s svojim zdravstvenim timom ter tako zagotovite, da bo vaše zdravilo učinkovalo, kot mora.

Preverite svoje znanje:

Sladkorno bolezen tipa 2 vedno zdravimo s tabletami, ki nam jih predpiše zdravnik.
Čestitamo, vaš odgovor je pravilen.
Vaš odgovor je žal napačen. Pravilen odgovor se nahaja tukaj.

Če želite v celoti preveriti svoje znanje o sladkorni bolezni, izpolnite kviz