Zmote o sladkorni bolezni

O sladkorni bolezni obstaja veliko zmot, hkrati pa je včasih težko slišati dejstva ali jim verjeti. Toda, več ko veste in razumete, bolje ste usposobljeni za vodenje sladkorne bolezni.

Zmota:  Sladkorna bolezen ni nič resnega – samo malenkost preveč sladkorja. 
Dejstvo: Če sladkorno bolezen dobro vodite, lahko preprečite ali upočasnite njene zaplete. A sladkorna bolezen je resna motnja, ki zahteva vašo pozornost.
Zmota:  Če ste pretežki, boste dobili sladkorno bolezen tipa 2.
Dejstvo: Čezmerna telesna teža je dejavnik tveganja za pojav sladkorne bolezni, vendar so pomembni tudi drugi dejavniki tveganja, na primer sladkorna bolezen v družini. Številni ljudje s čezmerno telesno težo nikoli ne zbolijo za sladkorno boleznijo.
Zmota:  Sladkorno bolezen dobiš, če ješ preveč sladkorja.
Dejstvo: Sladkorno bolezen tipa 1 povzročajo genetski vplivi in drugi, še neznani dejavniki. Pri sladkorni bolezni tipa 2 ni vse tako jasno. Čezmerno uživanje sladke hrane lahko povzroči čezmerno telesno težo, ta pa je dejavnik tveganja za sladkorno bolezen. Raziskave so pokazale na povezavo, vendar obstaja še veliko drugih dejavnikov.
Zmota: Osebe s sladkorno boleznijo se morajo držati posebne diabetične diete.
Dejstvo: Zdrava prehrana koristi vsakomur. Posebna diabetična ali dietetična živila na splošno niso potrebna, pomembno pa je, da se seznanite z zdravim prehranjevanjem.
Zmota: Osebe s sladkorno boleznijo nikdar ne smejo uživati sladic.
Dejstvo: Če so sladice vključene v načrt zdrave prehrane, ali so zaužite v kombinaciji s telesno vadbo, so v majhnih količinah lahko del vašega prehranskega načrta. Ključni so majhni obroki in uživanje sladic le ob posebnih priložnostih.
Zmota: Sladkorne bolezni se človek lahko naleze od drugega.
Dejstvo: Ne. Sladkorne bolezni se ni mogoče nalesti, kot se nalezemo prehlada ali gripe.
Zmota: Osebe s sladkorno boleznijo so bolj nagnjene k obolevanju.
Dejstvo: Kdor ima sladkorno bolezen, nima nič večjega tveganja za prehlad, gripo ali druge bolezni. Priporočljivo pa je, da se cepi proti gripi. Če namreč zbolite, lahko to povzroči težave s krvnim sladkorjem.
Zmota: Če imate sladkorno bolezen tipa 2 in vam zdravnik svetuje zdravljenje z inzulinom, pomeni, da niste dobro vodili svoje bolezni.
Dejstvo: Ne. Sladkorna bolezen pri večini bolnikov napreduje (je progresivna). Ko vam jo prvič ugotovijo, boste krvni sladkor morda lahko obvladovali z ustrezno prehrano in telesno dejavnostjo. A sčasoma bodo morda postala potrebna peroralna zdravila (tablete), nekateri pa za uravnavanje krvnega sladkorja čez čas potrebujejo inzulin. Uporaba inzulina za vzdrževanje krvnega sladkorja v ciljnem območju je dobra stvar.
 
 

Preverite svoje znanje:

Kadar zdravnik ugotovi, da zdravljenje s tabletami ne zadostuje več in boste prešli na zdravljenje z injekcijami inzulina, to pomeni, da:
Čestitamo, vaš odgovor je pravilen.
Vaš odgovor je žal napačen. Pravilen odgovor se nahaja tukaj.

Če želite v celoti preveriti svoje znanje o sladkorni bolezni, izpolnite kviz