Zdravstveni tim za sladkorno bolezen, vaši domači in prijatelji

Vaša zdravstvena skupina lahko vključuje številno zdravstveno osebje. Nekatere boste obiskovali pogosteje kot druge, a dobro je, da imate tim, ki ima izkušnje na področju sladkorne bolezni. Vaše podporno omrežje za sladkorno bolezen dopolnjujejo družinski člani in prijatelji, sodelavci, psihologi, morda tudi duhovniki in drugi, ki vam lahko ponudijo praktično pomoč in čustveno oporo.

Najpomembnejši član svojega tima pa ste vi sami. Vi veste, kako se počutite, kaj ste v vsakdanjem življenju pripravljeni in sposobni narediti za obvladovanje sladkorne bolezni in kdaj imate težave. Oskrba in svetovanje, ki ju boste deležni od zdravstvenega tima, bosta boljši, če boste s člani tima sodelovali, boste do njih odkriti in jim boste posredovali povratne informacije.

Člani vašega zdravstvenega tima za sladkorno bolezen so lahko:

 • Zdravstveno osebje v primarnem zdravstvenem varstvu: to je lahko družinski oziroma splošni zdravnik in medicinska sestra oziroma medicinski tehnik; to so tiste osebe, ki jih tudi sicer obiskujete za svoje zdravstvene potrebe.
 • Medicinska sestra za sladkorno bolezen (edukatorica): to je navadno medicinska sestra, posebej usposobljena za zdravstveno vzgojo (edukacijo) na področju sladkorne bolezni. Poučuje vas in vam pomaga pri vsakodnevnem samovodenju sladkorne bolezni. Od nje lahko izveste, kaj je sladkorna bolezen, kako se spopasti z njo, kako nadzirati krvni sladkor, kako uporabljati zdravila za to bolezen in še marsikaj drugega.
 • Edukator ali dietetik vam bosta pojasnila, kako zaužita hrana vpliva na raven krvnega sladkorja in maščobe v krvi. V sodelovanju z njo/njim boste oblikovali svoj prehranski načrt, naučil/-a vas bo brati oznake na prehranskih izdelkih in vam svetoval/-a glede načrtovanja posebnih dogodkov in obrokov v restavracijah.
 • Diabetolog je zdravnik – specialist interne medicine, posebej usmerjen za zdravljenje sladkorne bolezni.
 • Farmacevt svetuje o učinkovanju zdravil za sladkorno bolezen in tem, ali lahko zdravila, ki jih jemljete zaradi drugih bolezni, vplivajo na koncentracijo krvnega sladkorja in na kakšen način.
 • Medicinska sestra ali pediker: medicinska sestra, usposobljena za oskrbo diabetičnega stopala, ali pediker s posebnim znanjem za oskrbo diabetičnega stopala, lahko svetujeta glede težav s stopali in njihovega zdravljenja, da boste preprečili okužbe in zaplete na stopalih.
 • Očesni zdravnik: očesnega zdravnika (oftalmologa/okulista) morate obiskati vsaj enkrat na leto, da bodo vse morebitne težave z očmi deležne takojšnega zdravljenja.

Med drugimi specializiranimi strokovnjaki, ki lahko pomagajo, so še:

 • socialni delavec: pomaga vam lahko razrešiti morebitno socialno stisko;
 • klinični psiholog ali strokovnjak za duševno zdravje: pomaga lahko pri čustvenih vidikih življenja s sladkorno boleznijo in vas nauči obvladovati stres;
 • zobozdravnik: za osebe s sladkorno boleznijo je priporočljivo, da dvakrat na leto obiščejo zobozdravnika;
 • svetovalec za telesno vadbo: pomaga vam lahko načrtovati program telesne vadbe.

Preverite svoje znanje:

S sladkorno boleznijo je človek sam.
Čestitamo, vaš odgovor je pravilen.
Vaš odgovor je žal napačen. Pravilen odgovor se nahaja tukaj.

Če želite v celoti preveriti svoje znanje o sladkorni bolezni, izpolnite kviz