Zdravila za sladkorno bolezen za injiciranje, ki niso inzulin

Inzulin je osnovno zdravilo za injiciranje, ki se uporablja pri sladkorni bolezni, vendar obstajajo še druga zdravila, ki jih je treba prav tako injicirati v podkožje in pomagajo pri zdravljenju.

  • Agonisti recetorjev GLP-1 spodbudijo izločanje inzulina, kadar je raven krvnega sladkorja visoka; hkrati zmanjšajo količino krvnega sladkorja, ki prihaja iz jeter. Zmanjšujejo tudi apetit in telesno težo, zato so primerni predvsem za tiste bolnike s tipom 2 sladkorne bolezni, ki imajo čezmerno telesno težo. Med neželenimi učinki je slabost (siljenje na bruhanje), ki pa se po navadi sčasoma zmanjša. Mednje spadajo eksenatid, liraglutid in liksisenatid. Eksenatid s podaljšanim učinkovanjem lahko odmerjamo samo enkrat na teden.

Če skupaj s temi zdravili uporabljamo tablete (sulfonilsečnine, repaglinid), ki lahko povzročijo nizko raven krvnega sladkorja, je tveganje za hipoglikemijo večje, zato se z zdravnikom posvetujte, ali morate zmanjšati njihov odmerek.

 

Preverite svoje znanje:

Vrsto zdravil za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2 in način njihovega odmerjanja določi zdravnik, ki izbira med več možnostmi ter svojo izbiro prilagaja potrebam posameznika.
Čestitamo, vaš odgovor je pravilen.
Vaš odgovor je žal napačen. Pravilen odgovor se nahaja tukaj.

Če želite v celoti preveriti svoje znanje o sladkorni bolezni, izpolnite kviz