Nosečnostna sladkorna bolezen

Nosečnostna sladkorna bolezen je visoka raven glukoze v krvi med nosečnostjo. Odkriti jo je mogoče s presejalnim pregledovanjem, ko je ženska med 24. in 28. tednom nosečnosti.

Nosečnostna sladkorna bolezen se pojavi pri približno 7 % vseh nosečnosti in je nevarna za mater in še nerojenega otroka. Če se pojavi, se jo lahko obvlada s prilagoditvami življenjskega sloga in zdravo prehrano, nekatere ženske pa potrebujejo zdravljenje z zdravili, običajno z inzulinom.

Motnje uravnavanja glukoze v nosečnosti

Hormonske spremembe in porast telesne teže v nosečnosti povzročijo, da nosečnica za vzdrževanje normalne ravni glukoze v krvi potrebuje več inzulina. Inzulin je hormon, ki ga izloča trebušna slinavka in zagotavlja, da je raven glukoze v organizmu vedno v mejah normale. Če trebušna slinavka nosečnice ne zmore povečati izločanja inzulina, kot ga zahteva povečana potreba v nosečnosti, se koncentracija glukoze v njeni krvi čezmerno poviša.

Motnjo pri uravnavanju glukoze, ki jo prvič odkrijemo v nosečnosti in po diagnostičnih merilih ni opredeljena kot sladkorna bolezen, imenujemo nosečnostna sladkorna bolezen (NSB). To bolezensko stanje nastane zaradi pomanjkanja inzulina v času nosečnosti in ima za posledico čezmerno zvišanje glukoze v krvi, kar je lahko škodljivo tako za nosečnico kot tudi za njenega otroka.

Nosečnostna sladkorna bolezen poteka brez bolezenskih znakov, zato jo odkrivajo z načrtovanimi presejalnimi pregledi vseh nosečnic. Lahko jo odkrijejo s povišano glukozo na tešče. Če pa je glukoza na tešče normalna, v obdobju od 24. do 28. tedna nosečnosti vsem nosečnicam za odkrivanje NSB izvedejo obremenilni glukozni tolerančni test (OGTT). Pomembno je vedeti, da imajo večje tveganje za pojav nosečnostne sladkorne bolezni tiste ženske, ki so že imele nosečnostno sladkorno bolezen v predhodni nosečnosti, imajo sladkorno bolezen v bližnjem sorodstvu ali pa so rodile otroka, težjega od 4500 g. Nosečnici, ki sodi v skupino bolj ogroženih, zdravnik naredi OGTT test že v 12. tednu nosečnosti.

V diabetološki ambulanti vas bodo naučili izvajati vse potrebne ukrepe, ki vam bodo zagotavljali čim bolj zdravo nosečnost in porod ter vam pomagali tudi takrat, ko boste v dvomih.


GLUCOSE CONTROL DISORDERS IN PREGNANCY


DNEVNIK VODENJA NOSEČNOSTNE SLADKORNE BOLEZNI


VIDEO VSEBINA: MERJENJE GLUKOZE IN APLIKACIJA CONTOUR®DIABETES


 

Viri:
  • Ascensia Diabetes Care: Sladkorna bolezen in nosečnost, zloženka za nosečnice, 2019
  • dr. Marjeta Tomažič, dr. med.: Dnevnik vodenja nosečnostne sladkorne bolezni, 2019
  • slika: AdobeStock

Preverite svoje znanje:

Pri vsaki nosečnosti se raven sladkorja vedno nekoliko poveča.
Čestitamo, vaš odgovor je pravilen.
Vaš odgovor je žal napačen. Pravilen odgovor se nahaja tukaj.

Če želite v celoti preveriti svoje znanje o sladkorni bolezni, izpolnite kviz