Okvara živcev (nevropatija)

Približno pri polovici oseb s sladkorno boleznijo se pojavi katera od oblik okvare živcev, t. i. nevropatije. Okvara živcev nastane, če sčasoma  čezmerna glukoza v krvi okvari steno drobnih žil, ki prehranjujejo živce.

Ena vrsta nevropatije, periferna nevropatija, lahko povzroči mravljinčenje, bolečine, omrtvičenost ali šibkost v dlaneh in stopalih. Pomembno je, da o vseh takšnih simptomih obvestite svoj zdravstveni tim. Enkrat na leto opravite celoten pregled stopal, če pa ste s stopali že imeli težave, ga opravite pogosteje.

Avtonomna nevropatija vpliva na živce, ki uravnavajo delovanje prebavil, sečil, spolnih in drugih organov. Če so prizadeti živci prebavil, se vam lahko pojavljata driska ali zaprtost, ali pa imate težave s prehodom hrane skozi prebavila. Če so prizadeta sečila, so lahko posledica težave s praznjenjem mehurja, to pa poveča tveganje za okužbe sečil. Moškim se lahko pojavi oslabljena otrdelost uda (erektilna disfunkcija).

O vseh simptomih morate obvestiti svoj zdravstveni tim, seveda pa je preprečevanje vedno boljše od zdravljenja. Pomembni so dobra urejenost krvnega sladkorja, zdrava prehrana, telesna dejavnost in redno merjenje krvnega sladkorja.

 

Preverite svoje znanje:

Ponoči pogosto čutim pekočo bolečino in mravljinčenje v nogah. Že več let imam tudi sladkorno bolezen. Je to povezano med seboj?
Čestitamo, vaš odgovor je pravilen.
Vaš odgovor je žal napačen. Pravilen odgovor se nahaja tukaj.

Če želite v celoti preveriti svoje znanje o sladkorni bolezni, izpolnite kviz