Kako lahko nosečnostna sladkorna bolezen vpliva na mamo in njenega otroka?

NAJPOGOSTEJŠI ZAPLETI PRI NOSEČNICAH Z NOSEČNOSTNO SLADKORNO BOLEZNIJO

→ OKUŽBE SEČIL
Povzročajo jih bakterije, ki jim stanje visoke koncentracije glukoze predstavlja idealno okolje za njihov razvoj.

→ PREEKLAMPSIJA
Je klinično stanje, kjer ima nosečnica zvišan krvni tlak, beljakovine v urinu in otekline po telesu (okoli gležnjev, oči, obraz itd.). Vse omenjene dejavnike je treba pozorno spremljati pri rednih pregledih v ambulanti diabetologa in ginekologa.

Pri nosečnicah s povišanim krvnim tlakom je pomembno, da je krvni tlak ves čas primerno urejen. To zahteva dobro zdravljenje in pogoste meritve krvnega tlaka tudi doma.

→ POLIHIDRAMNION
Je stanje, ko je v maternici preveč plodovnice. Polihidramnion lahko povzroči prezgoden porod.

→ POROD S CARSKIM REZOM
Potreba po porodu s carskim rezom je pri ženskah z nosečnostno sladkorno boleznijo veliko pogostejša. V večini primerov je carski rez treba narediti zaradi čezmerne velikosti otroka.

 
NAJPOGOSTEJŠI ZAPLETI ZARADI NOSEČNOSTNE SLADKORNE BOLEZNI PRI PLODU IN NOVOROJENCU

→ MAKROSOMIJA
Pomeni nenormalno pospešeno rast otroka. Nastane zaradi povišane koncentracije glukoze pri materi, ki nato preko posteljice prehaja v otrokovo kri, njegova trebušna slinavka začne izločati večje količine inzulina in posledica je nenormalno pospešena rast otroka. Večji otrok pa pomeni večjo možnost za poškodbe med porodom in tudi večje tveganje za zaplete po porodu.

→ HIPOGLIKEMIJA OTROKA PRI PORODU
Je stanje prenizke koncentracije glukoze. Če je otrok izpostavljen preveliki količini glukoze v maternici, bo njegova trebušna slinavka izločala preveč inzulina tudi po rojstvu in bo znižala njegovo koncentracijo glukoze v krvi pod mejo normale.

→ ZLATENICA
Pomeni rumeno obarvanost kože in nastane zaradi kopičenja bilirubina v koži novorojenca. Bilirubin nastane pri razpadu rdečih krvnih telesc (eritrocitov) in ga v normalnih pogojih jetra v celoti predelajo v žolčna barvila, ki se izločajo preko blata. Pri novorojencih pa jetra še niso sposobna popolnoma predelati bilirubina, zato je njihovo blato neobarvano, koža pa pogosto rahlo rumenkasta.

Otroci mater, ki so bili izpostavljeni previsoki koncentraciji glukoze v maternici, imajo bolj izrazito zlatenico zaradi zmanjšane zmožnosti jeter za presnovo bilirubina in zaradi večjega števila eritrocitov.

DIHALNA STISKA
Je posledica nedozorelosti pljuč. Novorojenec ima zato težave z dihanjem, ki zahtevajo dodajanje kisika ali mehansko podporo dihanju.


Pomembno je vedeti, da urejena glukoza v času nosečnosti v veliki meri zmanjša tveganje za vse naštete zaplete – tako pri otroku kot tudi pri materi!

Viri:
  • dr. Marjeta Tomažič, dr. med.: Dnevnik vodenja nosečnostne sladkorne bolezni, 2019; Ponatis s popravki, 2023
  • slika: AdobeStock