Prehransko zdravljenje nosečnostne sladkorne bolezni

Osnova prehranskega zdravljenja NSB je izključitev sladkorja in sladkih živil iz prehrane ter omejitev ogljikovih hidratov iz skupine škrobnih živil in sadja. Večini nosečnic uspe s spremembo svoje prehrane ohraniti raven krvnega sladkorja v ciljnem normalnem območju. Pomembno pa je, da imate kalorično ustrezno zdravo prehrano, ki zagotavlja primeren dotok hranil otroku. Ogljikovi hidrati morajo biti v omejeni količini na obrok, obroki morajo biti časovno pravilno razporejeni. Da se prepričamo, ali je količina hranil za vašo potrebo v nosečnosti zadostna, boste merili ketone v urinu, ki se izločajo iz krvi preko ledvic v urin, kadar stradamo.

Strategija, ki omogoča optimalno uravnavanje krvnega sladkorja po obroku je načrtovanje pravilne količine ogljikovih hidratov v vaši prehrani. Živila z ogljikovimi hidrati se razgradijo do glukoze, ki prehaja v kri. Glukoza v krvi je potrebna, ker je to gorivo za vaše telo in hrana, ki jo vaš otrok prejme od vas. Vendar pa je pomembno, da raven glukoze ostane znotraj območja, ki je primerno za otroka.

Ogljikovi hidrati v hrani

Ogljikovi hidrati so v naslednjih živilih:

 • mleko in jogurt,
 • sadje in sadni sokovi,
 • testenine, riž, žita in izdelki iz žit,
 • kruh in izdelki iz testa,
 • posušen fižol, grah in leča,
 • krompir.

Ogljikovi hidrati v živilih se merijo v gramih. Opredelitev, koliko živila lahko zaužijemo za določeno količino ogljikovih hidratov, lahko opredelimo v teži živila ali enotah, ki jih imenujemo prehranske enote. Količina ogljikovih hidratov v izdelku je razvidna tudi z oznake na živilih (deklaracije) in seznamov živil, ki jih boste prejeli pri edukatorju in jih najdete tudi v literaturi o prehrani.

Zelo pomemben je pravilen izbor ogljikovih hidratov v obroku. Ogljikovi hidrati različno hitro zvišajo koncentracijo glukoze v krvi. Ogljikovi hidrati, kot so v belem sladkorju in belem kruhu, se hitro razgradijo v glukozo. Počasi pa se v glukozo razgradijo polnozrnata žita in ogljikovi hidrati iz zelenjave. Dve živili z enako količino ogljikovih hidratov imata lahko zelo različen vpliv na porast glukoze po zaužitju. Podatek, ki nam pove, kako hitro lahko pričakujemo porast glukoze (krvnega sladkorja) v krvi po obroku hrane, je glikemični indeks. Glikemični indeks (GI) je številka, ki je dodeljena živilu glede na njegovo lastnost, kako hitro lahko poveča koncentracijo glukoze v krvi. Manjši kot je glikemični indeks, manjši je pričakovan porast glukoze. Živila z glikemičnim indeksom nižjim od 60 so najbolj priporočljiva, ker povzročijo počasen in postopen porast glukoze in so dober pomočnik v vzdrževanju normalnega krvnega sladkorja. Raziskave so potrdile, da je najbolj uspešna prehrana pri zdravljenju nosečnostne sladkorne bolezni prav prehrana z nizkim glikemičnim indeksom.

Na glikemični indeks lahko vpliva tudi priprava živil

Odstranitev lupine pri sadju poveča GI.

Priprava: razkuhane testenine in riž imata višji GI. GI krompirja se poviša, če ga pretlačimo. Odsvetuje se priprava napitkov iz sadja (s pomočjo mešalnika). Prepečen kruh (toast) ima višji glikemični indeks.

Kombinacija živil: glikemični indeks zmanjšamo z dodatkom živila z nizkim glikemičnim indeksom.

Osnovna navodila

Svojo hrano razdelite med tri obroke in dva ali tri prigrizke vsak dan. Zelo pomembno je, da ne preskočite obrokov. Prevelika količina ogljikovih hidratov v obroku povzroči preveliko zvišanje krvnega sladkorja po obroku.

Hrani ne dodajajte sladkorja, medu ali sirupa.

Zaužijte eno skodelico mleka (do 2 dL) ali jogurta naenkrat. Mleko je zdrava hrana in pomemben vir kalcija. Vendar pa mleko vsebuje ogljikove hidrate in čezmerno pitje lahko poviša krvni sladkor.

Omejite količino sadja v posameznem obroku in celodnevni prehrani. Sadje je zdrava hrana, vendar ima veliko naravnih sladkorjev. Na dan lahko pojeste do tri enote sadja, vendar le eno naenkrat. Ne jejte sadja, ki je bilo konzervirano v sirupu.

Izogibajte se sladkanim pijačam. Če si res zaželite sladko pijačo, izberite tisto, ki je slajena z umetnim sladilom. Priporočamo majhno količino tako oslajenih pijač.

Naslednja sladila so bila potrjena kot varna med nosečnostjo:

 • aspartam (npr. NutraSweet)
 • acesulfam K (npr. Sunet)
 • sukraloza (npr. Splenda)

Priporočamo majhne količine sladil.

Izogibajte se sadnemu soku. Za kozarec soka potrebujete kar nekaj sadja. Sok je koncentriran vir ogljikovih hidratov in zelo hitro zviša krvni sladkor. Potreben je le takrat, ko se vam zniža raven glukoze pod 3,5 mmol/L. Enako velja za zmešančke s sadjem (smoothie).

Strogo omejujte sladkarije in sladice. Torte, piškoti, bomboni in pecivo imajo običajno veliko količine ogljikovih hidratov. Ta živila pogosto vsebujejo tudi velike količine maščob.

Nekateri izdelki z oznako ‘brez sladkorja’ so brez ogljikovih hidratov in ne bodo vplivali na krvni sladkor, kar pa ne velja za izdelke z oznako »brez dodanega sladkorja«. Pri teh morate preveriti količino ogljikovih hidratov na deklaraciji živila.

Povzetek

Priporočeno Odsvetovano
– 6 obrokov, vključno s povečerkom, na 2-3 ure.
– Sestavljeni ogljikovi hidrati z večjo vsebnostjo
vlaknin (polnozrnati izdelki, stročnice).
– Uživati surovo sadje, 1 sadež na obrok do 3-krat
dnevno.
– Vse vrste zelenjave, najbolje termično neobdelane.
– Kvalitetne beljakovine (pusto meso, jajca, skuta),
ki vsebujejo dovolj kalcija, železa in fosforja).
– Kvalitetne maščobe (hladno stiskano olje).
– Ob lakoti uživati zelenjavo.
– Branje deklaracij živil (manj kot 5 gramov
sladkorja/100 gramov živila).
– 2 litra tekočine (voda, nesladkan čaj in limonada).

– Enostavni ogljikovi hidrati (sladice, med,
marmelada).
– Stisnjeno, kuhano in suho sadje.
– Sokovi in sladke pijače.
– Sadni jogurti.
– Čokolino, mlečni zdrob, koruzni kosmiči.
– Industrijsko predelana hrana.
– Živila, ki vsebujejo veliko maščobe (majoneza,
ocvrte jedi, mastno meso).
– Živila, ki vsebujejo veliko soli (mesni izdelki,
živila iz pločevink, jušni koncentrati).

 

 

Viri:
 • slika: Adobe Stock
 • dr. Marjeta Tomažič, dr. med.: Dnevnik vodenja nosečnostne sladkorne bolezni, 2019; Ponatis s popravki, 2023