Prediabetes

Če je raven krvnega sladkorja višja od normalne, a ne dovolj visoka, da bi postavili diagnozo sladkorne bolezni, govorimo o prediabetesu. Visoka raven glukoze v krvi po jedi je posledica motene tolerance za glukozo (MTG), mejno zvišana vrednost v teščem stanju (po tem, ko niste 8 ur ali več jedli ničesar, navadno zjutraj na tešče) pa imenujemo zvišana glukoza na tešče oziroma mejna bazalna glikemija (MBG). Prediabetes pomeni večje tveganje za pojav sladkorne bolezni tipa 2.

Prediabetes je povezan z debelostjo (zlasti, če je povečan obseg trebuha oziroma se kopiči maščoba v trebušni votlini – v notranjih organih, posebno v jetrih, pa tudi v trebušni slinavki), z zvišanim holesterolom in/ali maščobami v krvi (to motnjo imenujemo dislipidemija) in visokim krvnim tlakom (hipertenzijo).

Za preprečitev ali odložitev pojava sladkorne bolezni tipa 2 je priporočljivo, da osebe s prediabetesom in preveliko telesno težo to znižajo ter postanejo telesno dejavni. Po raziskavah sta ugodno učinkovala zmanjšanje telesne teže za 7 % in vsaj 150 minut zmerne dejavnosti (na primer hoje) na teden.

Preverite svoje znanje:

Preddiabetes pomeni, da se pri osebi lahko sčasoma razvije sladkorna bolezen tipa 2. Če oseba zniža telesno težo, lahko včasih odloži razvoj sladkorne bolezni tipa 2.
Čestitamo, vaš odgovor je pravilen.
Vaš odgovor je žal napačen. Pravilen odgovor se nahaja tukaj.

Če želite v celoti preveriti svoje znanje o sladkorni bolezni, izpolnite kviz