Ogljikovi hidrati v živilih

Ogljikovi hidrati (OH) so pomemben del vsakdanje prehrane. Njihovo zaužitje povzroči porast krvnega sladkorja. Nahajajo se v škrobnatih živilih, mleku, sadju, zelenjavi in slaščicah.

Si želite več svobode pri izbiranju primernih živil, enostavno načrtovanje zdravih in uravnoteženih obrokov, občasno poseganje po sladicah in urejen krvni sladkor?

Vse našteto je možno doseči! Z metodo Štetja ogljikovih hidratov in Funkcionalne inzulinske terapije (FIT). Seveda ob rednih obrokih in izbiri zdravih živil.

V tabelah boste našli količino ogljikovih hidratov (OH) na enoto (v gramih ali mililitrih) za posamezna živila, zbrana v sklope (kruh, žitarice, mlečni izdelki, zelenjava, sadje ter tudi gotove jedi, peciva, pijača in celo hitra prehrana).

Pri pripravi živil si lahko ogledate tudi vrednost glikemičnega indeksa (GI) in glikemično obremenitev (GO) za posamezna živila.

Razlago omenjenih izrazov poiščite v knjižici Pomen ogljikovih hidratov pri urejanju sladkorne bolezni, katere sestavni del je tudi knjižica Tabele za izračunavanje OH v živilu.