Zniževanje HbA1C

HbA1c in merjenje krvnega sladkorja

Redno merjenje bo pokazalo, kako vaša hrana, telesna dejavnost, zdravila in drugi dejavniki vplivajo na vaš krvni sladkor. Če na primer opravite merjenje pred jedjo in po njej, boste lahko ugotovili, kako se vam krvni sladkor spremeni po jedi in kako določena živila vplivajo nanj. Merjenje tudi pokaže, kdaj ste nad ciljnim območjem ali pod njim, in vam tako omogoči majhne spremembe v načrtu vodenja sladkorne bolezni. To vam bo pomagalo znižati vrednost HbA1c.

HbA1c in inzulin ter zdravila

Zdravila so pomembno orodje za vodenje sladkorne bolezni. Pomembno je, da vsa zdravila za sladkorno bolezen uporabljate po zdravnikovih navodilih. Če opazite kakšen moteči neželeni učinek zdravil, se posvetujte z zdravnikom. Morda boste morali zamenjati zdravilo ali spremeniti njegov odmerek.

Prav tako je pomembno pravilno izvajanje zdravljenja z inzulinom. Če izpustite le eno ali dve injekciji na teden, lahko to močno vpliva na vrednost HbA1c.

HbA1c in načrtovanje obrokov ter dejavnosti

Ne glede na to, kateri tip sladkorne bolezni imate ali kako dolgo jo že imate, je pravilna prehrana pomemben sestavni del dobrega vodenja bolezni. Pravzaprav je zdrava prehrana pomembna za vsakogar. Obisk pri edukatorici ali dietetiku je odličen način, da izveste več o živilih in prehrani. Ti strokovnjaki so usposobljeni, da pregledajo vašo zdravstveno zgodovino in življenjski slog ter na podlagi tega skupaj oblikujete načrt, primeren za vas.

Poleg strokovne pomoči vam bo seznanitev s prehranskimi temami, na primer s štetjem ogljikovih hidratov in branjem oznak na živilih, zelo pomagala pri zdravi prehranski izbiri.

Telesna dejavnost je koristna za vsakogar, vam pa lahko hkrati pomaga znižati HbA1c in izboljšati zdravje. Redna telesna dejavnost:

  • uravnava raven krvnega sladkorja,
  • pomaga pri uravnavanju ali obvladovanju telesne teže,
  • poveča vašo energijo,
  • izboljša zdravje srca,
  • izboljša razpoloženje in počutje.

HbA1c in zdravstveni pregledi

Ko si prizadevate znižati HbA1c, obiskujte zdravstveni tim, da boste preverjali svoj napredek. Na obisk vzemite dnevnik samokontrole in druge zapiske. Zdravnik bo pregledal rezultate meritev in bo tako lahko ocenil, kako učinkuje vaš načrt zdravljenja. Vi pa boste lahko videli, kako spremembe, ki ste jih naredili, vplivajo na vašo sladkorno bolezen.

HbA1c in obvladovanje stresa

Obvladovanje stresa je pomemben del uravnavanja krvnega sladkorja in zniževanja HbA1c. Prav tako je v sklopu vašega načrta vodenja sladkorne bolezni pomembno, da imate vir podpore, vključno z lokalnim društvom diabetikov.

 

Preverite svoje znanje:

Cilj dobrega vodenja sladkorne bolezni je:
Čestitamo, vaš odgovor je pravilen.
Vaš odgovor je žal napačen. Pravilen odgovor se nahaja tukaj.

Če želite v celoti preveriti svoje znanje o sladkorni bolezni, izpolnite kviz