Kaj je treba storiti, da je koncentracija glukoze v območju, ki zagotavlja normalen potek nosečnosti?

Večina nosečnic z nosečnostno sladkorno boleznijo bo imela zdravo nosečnost in zdravega otroka, če bo upoštevala in tudi izvajala vsa potrebna navodila in ukrepe.

Ta navodila in ukrepi so:

  • prehransko zdravljenje,
  • redna zmerna telesna dejavnost,
  • samokontrola glukoze v krvi in doseganje ciljnih vrednosti,
  • vodenje dnevnika prehrane, telesne dejavnosti in ravni glukoze v krvi,
  • samokontrola ketonov v urinu,
  • zdravljenje z inzulinom, ko z dietno prehrano in telesno dejavnostjo ni več mogoče dosegati
  • ciljnih vrednosti glukoze v krvi.

Dietna prehrana je osnova zdravljenja vsake sladkorne bolezni in je pri nosečnostni sladkorni bolezni še posebno pomembna. Medicinska sestra (edukatorka) bo skupaj z vami sestavila primeren prehranski načrt in vam pomagala sestaviti nekaj raznolikih jedilnikov z živili, ki so za vas primerna in jih imate radi.

Telesna dejavnost je sestavni del zdravljenja. Pomembno je, da se o telesni dejavnosti pogovorite tudi

s svojim ginekologom, ki vam bo glede na ginekološko stanje svetoval, kakšna telesna dejavnost je za vas najprimernejša. Če nosečnost poteka normalno, vam svetujemo redno zmerno telesno dejavnost (npr. hoja, vodena telovadba za nosečnice, plavanje).

Največji učinek na regulacijo glukoze v krvi ima telesna dejavnost, ki jo izvajate po obrokih hrane. Tako po obroku hrane najprej svetujemo 15 minut počitka in nato 20 do 30 minut telesne dejavnosti.

Samokontrola glukoze v krvi vam daje številne informacije in je najboljša pomoč pri sestavljanju pravilnega prehranskega načrta. Lažje se boste odločali za najprimernejša živila in njihovo količino, glede na vrednosti glukoze v krvi po posameznih obrokih. Ko vas bo zamikal košček čokolade, boste tako lahko spremljali njegov učinek na raven glukoze v krvi in spoznali, da si ga po določenih obrokih lahko privoščite – še zlasti, če boste takoj zatem odšli na sebi primerno obliko telesne dejavnosti. Večino nosečnic vpogled v urejene vrednosti glukoze v krvi pomiri, saj vedo, da primerne vrednosti zagotavljajo normalen razvoj njenega otroka in normalen porod. Za vzdrževanje koncentracije glukoze v krvi je nujno izvajanje samokontrole v krvi. Postopek odvzema krvi in meritve glukoze v krvi vam bo pokazala medicinska sestra (edukatorka), ki bo tudi določila pogostnost meritev. Običajno je treba določati vrednost glukoze na tešče in 90 minut po glavnih obrokih. Priporočljivo je, da je vrednost na tešče pod 5,3 mmol/L in 90 minut po obroku pod 6,7 mmol/L.

Raven glukoze v krvi najpogosteje zviša neprimerna hrana (še posebej sladke in škrobnate jedi), zelo pogosto pa tudi bolezen, stresne situacije in kajenje.

Vodenje dnevnika je za vas pomembno zaradi pridobivanja izkušenj pri vodenju sladkorne bolezni, zdravniku pa predstavlja vir informacij, na osnovi katerih se odloča o vseh potrebnih ukrepih. Pomembno je, da v dnevniku samokontrole, poleg vrednosti glukoze v krvi, beležite tudi spremembe v počutju.

Izvajati morate tudi samokontrolo ketonov. Ketoni so snovi, ki se tvorijo ob razgradnji maščob, ki jih vaše telo potrebuje kot pomemben vir energije. Ketoni se bodo v krvi in urinu pojavili takrat, ko boste zaužili premalo ogljikovih hidratov oziroma kalorij in kadar ste več kot pet ur brez hrane. Najpogosteje se to dogaja po izpuščeni malici ali v primeru, ko je prehranski načrt, zaradi večje potrebe po hrani, neustrezen.

Zdravljenje z inzulinom je potrebno takrat, ko dieta in telesna dejavnost nista več uspešni za dosego ciljnih vrednosti glukoze v krvi. Nadomeščanje inzulina je najprimernejši in najuspešnejši način zdravljenja sladkorne bolezni v nosečnosti. Neprijetno je le, da ga v telo ni mogoče vnesti v obliki tablet, temveč ga je treba injicirati v podkožje. Potrebno usposabljanje za izvajanje zdravljenja z inzulinom boste opravili v diabetološki ambulanti, kjer vam bodo tudi pomagali ob prvih injiciranjih inzulina.

Inzulin ne bo ogrozil vašega otroka, saj ne prehaja preko posteljice in torej ne pride v krvni obtok otroka, vam pa bo znižal raven glukoze v normalno območje in s tem zagotovil otroku primeren razvoj in rojstvo.

Naj vas ne skrbi, če se odmerki inzulina s časom nosečnosti povečujejo, saj večja potreba po inzulinu pomeni le normalen potek nosečnosti. Zdravljenje z inzulinom je pri nosečnicah z nosečnostno sladkorno boleznijo potrebno le do poroda.

Možni zaplet zdravljenja z inzulinom je preveliko znižanje glukoze, kar imenujemo hipoglikemija. Ob upoštevanju navodil za injiciranje inzulina in rednem izvajanju prehranskih navodil pri nosečnici z nosečnostno sladkorno boleznijo redko pride do znižanja glukoze v krvi pod spodnjo mejo. Preden se glukoza v krvi zniža pod spodnjo mejo, boste začutili lakoto, nemir, utrujenost in tresenje rok. To so znaki, pri katerih si morate takoj izmeriti glukozo v krvi. Če je vrednost glukoze pod 3,5 mmol/l morate takoj zaužiti 20 g ogljikovih hidratov (npr. 2 dl sadnega soka).

Porod

Večina porodov poteka normalno, torej vaginalno. Če pa je otrok čezmerno velik ali se pojavijo kakšni drugi zapleti, bo porodničar napravil carski rez. Pred in po porodu na porodnem oddelku vedno določijo vrednost glukoze v krvi.

Po porodu

Če ste pred porodom prejemali inzulin, po porodu najverjetneje ne bo več potreben. Po porodu nosečnostna sladkorna bolezen praviloma izzveni. Dojenje je priporočljivo.

Imejte še naprej enak režim prehrane, kot ste ga imeli pred porodom, še posebno, če ste imeli že pred nosečnostjo čezmerno telesno težo. Če je bila vaša teža pred nosečnostjo normalna in večanje telesne teže med nosečnostjo v mejah dovoljenega, naj bo vaša prehrana v okviru zdrave prehrane, kaloričen vnos pa tolikšen, da se boste počasi ponovno približali svoji normalni telesni teži.

Po porodu preverimo metabolizem glukoze v obdobju 6 do 24 tednov z obremenilnim testom (OGTT).

Ženske, ki so imele nosečnostno sladkorno bolezen, imajo kasneje v življenju večjo možnost za nastanek sladkorne bolezni tipa 2, zato bodo potrebna redna preverjanja morebitne prisotnosti motnje v metabolizmu glukoze v časovnih obdobjih, ki jih opredeli zdravnik, najmanj pa na 3 leta.

Pomembno je vedeti, da se vam bo v naslednji nosečnosti nosečnostna sladkorna bolezen zelo verjetno ponovno pojavila.

Viri:
  • dr. Marjeta Tomažič, dr. med.: Dnevnik vodenja nosečnostne sladkorne bolezni, 2019; Ponatis s popravki, 2023