Bolezen oči in sladkorna bolezen

Bolnikom s sladkorno boleznijo se lahko pojavijo očesne bolezni, ki lahko segajo od blagih (rahlo poslabšanje vida) do hudih (glavkom, katarakta ali slepota).

Verjetnost za glavkom je pri osebah s sladkorno boleznijo 40 % večja kot pri tistih brez nje, verjetnost za katarakto pa je kar 60 % večja. Pri osebah s sladkorno boleznijo se tveganje za glavkom povečuje s starostjo in trajanjem sladkorne bolezni. Katarakta se lahko pri osebah s sladkorno boleznijo pojavi v nižji starosti in lahko napreduje hitreje kot pri osebah brez sladkorne bolezni.

Katarakta (siva mrena)

Je zamotnitev očesne leče, kar ovira vstopanje svetlobe v oko. Proti učinkom blage katarakte lahko pomagajo sončna očala ali leče proti bleščanju. Ko pa začne katarakta ovirati vid, je lahko potrebna operacija.

Glavkom (zelena mrena)

Je zvišanje tlaka v očesu. Glavkom pogosto zdravijo z zdravili, nekateri ljudje pa potrebujejo operacijo.

Svojemu očesnemu zdravniku vedno povejte, da imate sladkorno bolezen. Pregled očesnega ozadja opravite praviloma enkrat na leto ali dve, ustrezno pogosteje pa, če vam to priporočata očesni zdravnik ali vaš zdravstveni tim.

Retinopatija

Očesno bolezen, povezano s sladkorno boleznijo (imenujemo jo diabetična retinopatija) povzročata stalno visoka krvni sladkor in visok krvni tlak; skupaj lahko okvarita drobne žile v očesni mrežnici. Med dejavniki, ki vplivajo na njen nastanek, sta tudi trajanje vaše sladkorne bolezni in vaši geni.

Ločimo dve glavni vrsti retinopatije: neproliferativno in proliferativno retinopatijo. Ta izraza včasih vzbujata strah. Retinopatija je toliko verjetnejša, kolikor dlje imate sladkorno bolezen. Toda tisti, ki vzdržujejo dobro urejen krvni sladkor, imajo veliko manjšo možnost za retinopatijo ali se jim pojavi le v blažji obliki.

  • Neproliferativna retinopatija pomeni, da se drobne žile na zadnji notranji strani očesa razširijo. Sčasoma lahko te spremembe napredujejo od blagih do zmernih in hudih. Mogoče je, da nimate nobenih simptomov, ki bi vas opozarjali na težavo; tudi zaradi tega so redni pregledi oči tako pomembni. Neproliferativna retinopatija navadno ne zahteva zdravljenja.

Včasih pa lahko razširjene žilice na zadnji strani očesa začnejo puščati v tisti del očesa, ki zagotavlja najostrejši vid. Ta del imenujemo makula (rumena pega). Tekočina povzroči, da makula oteče; to oteklino imenujemo edem makule in lahko povzroči izgubo vida. Potrebno je zdravljenje, ki navadno ustavi ali odpravi poslabšanje vida.

  • Proliferativna retinopatija je napredovana oblika očesne bolezni, ki se pojavi v več letih. Žile so že tako okvarjene, da začnejo rasti nove, žal pa so te krhke in lahko puščajo ter tako povzročijo brazgotinjenje in tudi dvignejo mrežnico od njene podlage. To lahko povzroči slepoto.

Za zdravljenje diabetične retinopatije je na voljo več učinkovitih možnosti zdravljenja, a je to najuspešnejše, če je bolezen odkrita zgodaj, še preden se pojavijo simptomi. Zato so redni očesni pregledi za osebe s sladkorno boleznijo nujni.

Preverite svoje znanje:

Kaj je retinopatija?
Čestitamo, vaš odgovor je pravilen.
Vaš odgovor je žal napačen. Pravilen odgovor se nahaja tukaj.

Če želite v celoti preveriti svoje znanje o sladkorni bolezni, izpolnite kviz