Zapleti na stopalih

Če sta glukoza v krvi in krvni tlak previsoka, imajo lahko osebe s sladkorno boleznijo različne težave s stopali. Teh je največ, če imate okvaro živcev (nevropatijo).

Med simptomi okvare živcev v stopalih so:

  • bolečina
  • mravljinčenje
  • pekoč občutek
  • omrtvičenost in
  • izguba občutljivosti

Poslabšanje občutljivosti za dotik, temperaturo ali bolečino v stopalih pomeni večjo verjetnost poškodb. Na primer, če ni zaznavanja bolečine, lahko nastanejo žulji ali vreznine na podplatu, ki jih ne čutite. Zgodi se lahko, da takšne poškodbe oseba opazi šele, kot se na njih pojavi okužba, to pa je lahko resno stanje in lahko vodi celo do amputacije. Za preprečevanje resnih okužb in amputacij morajo osebe s sladkorno boleznijo vzdrževati zdrava stopala, in sicer tako, da jih vsak dan pregledajo glede vreznin, otiščancev, žuljev, vraščenih nohtov in pretirano suhih predelov kože.

Redna telesna dejavnost koristi, ker pomaga izboljšati krvni obtok, poleg tega pa seveda pomaga tudi urejati krvni sladkor in holesterol; s tem ne pripomore le k zdravju stopal, temveč k zdravju v celoti.


Oglejte si …

Pogovori: Diabetično stopalo

Gosta: asis. dr. Mojca Lunder, dr. med., spec. int., Klinični oddelek za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni, UKC Ljubljana ter Kliment Dajoski, dr. med., spec. spl. kirurg., Klinični oddelek za kirurške okužbe in diabetično stopalo, UKC Ljubljana

Preverite svoje znanje:

V čevlju sem imel kamenček in čeprav sem celo popoldne hodil v njih tega nisem čutil. Zvečer sem ob pregledu stopal (z ogledalom) opazil, da imam na podplatu rano. Kaj naj storim? Imam sladkorno bolezen.
Čestitamo, vaš odgovor je pravilen.
Vaš odgovor je žal napačen. Pravilen odgovor se nahaja tukaj.

Če želite v celoti preveriti svoje znanje o sladkorni bolezni, izpolnite kviz