Glikemični indeks odseva hitrost prebave in absorpcije živil, ki so bogata z ogljikovimi hidrati. GI pomeni razvrščanje živil glede na to, kako hiter je porast glukoze v krvi po njihovem zaužitju. Podatek o GI nam olajša odločitev, katero OH živilo je primerno oziroma neprimerno.
GI pod 50 = nizek glikemični indeks
GI nad 50 = visok glikemični indeks
Glikemična obremenitev ocenjuje vpliv zaužitja ogljikovih hidratov (OH) na podlagi glikemičnega indeksa (GI), vendar upošteva tudi dejansko količino zaužitih OH.
Na primer: Večja količina živila z določenim GI in nizko vsebnostjo OH ima enak učinke na krvni sladkor kot manjša količina živila z enakim GI, a z višjo vsebnostjo OH v 100 g živila.
V spodnji tabeli kliknite na eno izmed povezav in si preberite, katera živila imajo visoke, srednje in nizke vrednosti glikemičnega indeksa in glukozne obremenitve.
→ Visoke vrednosti GI (100 – 55) |
→ Srednje vrednosti GI (50 – 40) |
→ Nizke vrednosti GI (35 – 15) |
Več informacij o glikemičnem indeksu (GI) in glukozni obremenitvi (GO) poiščite v knjižici Pomen ogljikovih hidratov pri urejanju sladkorne bolezni.