Cvetačna pica

Čas priprave: 30 min

Čas kuhanja: 30 min

 Ogljikovi hidrati (kos): 27  g


Hranilna in energetska vrednost jedi (porcija):

  • 27 g ogljikovih hidratov
  • 11 g vlaknin
  • 24 g beljakovin
  • 13 g maščob
  • 340 kcal / 1.423 kJ

Potrebujete (2 porciji)

  • 1 cvetača
  • 1 čajna žlička repičnega olja
  • 75 g na tanko narezana rdeča čebula
  • 150 g na tanko narezana rdeča paprika
  • 150 g na kocke narezane bučke
  • 2 sveža sesekljana paradižnika
  • 2 zdrobljena stroka česna
  • 1 zvrhana žlička posušenega origana
  • 1 stepeno jajce
  • 15 g drobno naribanega parmezana
  • 50 g mocarele z manj maščobe, narezane na tanke rezine
  • 6-8 listov sveže bazilike, natrganih
  • pol žličke čilijevih kosmičev (po želji)

Priprava

  1. Pečico segrejte na 180 °C. S cvetače odstranite peclje, cvetove zrežite na večje kose, jih naribajte ali nasekljajte s sekljalnikom.
  2. Zmes cvetače dajte v skledo in pokrijte s folijo. Folijo na več mestih nekajkrat prebodite. Kuhajte v mikrovalovni pečici pri visoki temperaturi, 4-5 minut. Pustite, da se ohladi.
  3. Ko se popolnoma ohladi, cvetačo zavijte v čisto kuhinjsko krpo in jo stisnite nad umivalnikom, da odstranite odvečno vodo.
  4. Med ohlajanjem cvetače pripravite preliv za pico: v ponvi segrejte olje. Dodajte čebulo, rdečo papriko in bučke ter pražite 4-5 minut, dokler sestavine ne začnejo rjaveti. Dodajte paradižnik, česen in origano ter pražite še 2 minuti. Dobro premešajte in odstavite.
  5. Cvetačo dajte v skledo skupaj z jajcem in parmezanom. Dobro premešajte.
  6. Pripravite okrogel pekač za pico, s premerom približno 25 cm in ga preložite s papirjem za peko. Nanj razporedite cvetačo do debeline ¾ cm. Pecite 15 minut, vzemite iz pečice in prelijte z zelenjavo in rezinami mocarele. Pecite nadaljnjih 10 minut. Postrezite z listi bazilike in čilijevimi kosmiči.

Kuharjevi nasveti:

  • Če nimate mikrovalovne pečice, cvetačo v 2. koraku parite 2 minuti.
  • V 4. koraku zelenjavi lahko dodate nekaj drobno narezanega svežega čilija, da jo dodatno popestrite.
  • Če pri katerikoli pici zelenjavo najprej skuhate in jo zmešate z jušno osnovo, lahko dobite več preliva za pico.
Objavljeno v: Kosila , Brezmesne jedi