Grahova juha s kumino
Čas priprave: 15 min (brez kuhanja)
Ogljikovi hidrati (na porcijo): 11 g |
Hranilna in energetska vrednost jedi (na porcijo):
- 11 g ogljikovih hidratov
- 5 g beljakovin
- 4 g maščob
- 107 kcal / 449 kJ
Potrebujete (4 osebe)
- 200 g (svežega) graha
- 500 ml vrele zelenjavne juhe
- 1 čajna žlica kumine
- 2 čebuli
- 2 stroka česna
- 2 jušni žlici oljčnega olja
- 500 g paradižnikov
- 2 jušni žlici sesekljane bazilike
- sol
- poper
- dekoracija: vejica mete, kisla smetana ali crème fraîche
Priprava
- Grah preberemo operemo, odcedimo in ga dodamo k vreli zelenjavni juhi s kumino. Medtem olupimo čebulo in česen. Čebulo sesekljamo, česen stisnemo.
- V ponvi segrejemo oljčno olje in v njem podušimo čebulo s česnom, da postekleni. Paradižnike operemo, osušimo, očistimo, narežemo na kocke in damo v ponev. Vse skupaj kuhamo na šibkem ognju 10 minut. Solimo, popramo in dodamo baziliko.
- V vreli juhi pretlačimo grah, ga serviramo na krožnike in po vrhu damo mešanico iz paradižnikov. Vsak kronik lahko okrasimo s kančkom kisle smetane ali crème fraîche ter vejico mete.
Nasvet: če vam okus paradižnika ne ustreza, ga lahko zamenjate s kruhovimi krokanti ali tanko rezino popečenega kruha.