Grahova juha s kumino

Čas priprave: 15 min (brez kuhanja)

 Ogljikovi hidrati (na porcijo):  11 g


Hranilna in energetska vrednost jedi (na porcijo):

  • 11 g ogljikovih hidratov
  • 5 g beljakovin
  • 4 g maščob
  • 107 kcal / 449 kJ

Potrebujete (4 osebe)

  • 200 g (svežega) graha
  • 500 ml vrele zelenjavne juhe
  • 1 čajna žlica kumine
  • 2 čebuli
  • 2 stroka česna
  • 2 jušni žlici oljčnega olja
  • 500 g paradižnikov
  • 2 jušni žlici sesekljane bazilike
  • sol
  • poper
  • dekoracija: vejica mete, kisla smetana ali crème fraîche

Priprava

  1. Grah preberemo operemo, odcedimo in ga dodamo k vreli zelenjavni juhi s kumino. Medtem olupimo čebulo in česen. Čebulo sesekljamo, česen stisnemo.
  2. V ponvi segrejemo oljčno olje in v njem podušimo čebulo s česnom, da postekleni. Paradižnike operemo, osušimo, očistimo, narežemo na kocke in damo v ponev. Vse skupaj kuhamo na šibkem ognju 10 minut. Solimo, popramo in dodamo baziliko.
  3. V vreli juhi pretlačimo grah, ga serviramo na krožnike in po vrhu damo mešanico iz paradižnikov. Vsak kronik lahko okrasimo s kančkom kisle smetane ali crème fraîche ter vejico mete.

Nasvet: če vam okus paradižnika ne ustreza, ga lahko zamenjate s kruhovimi krokanti ali tanko rezino popečenega kruha.

Objavljeno v: Malice , Kosila , Brezmesne jedi , Juhe
Viri: