Gratiniran krompir s pastinakom

 Ogljikovi hidrati (kos): 17  g


Hranilna in energetska vrednost jedi (porcija):

  • 17 g ogljikovih hidratov
  • 2 g vlaknin
  • 8 g beljakovin
  • 11 g maščob
  • 157 kcal

Potrebujete (8 porcij):

  • 450 g rdečega krompirja, narezanega na tanke rezine
  • 450 g pastinaka, narezanega na tanke rezine
  • 3 žlice olja
  • 30 g večnamenske moke
  • 85 g grojer sira
  • 30 g naribanega parmezana
  • 6 g na drobno nasekljanega peteršilja
  • 250 ml mešanice mleka in sladke smetane (pol-pol)
  • sol
  • poper
  1. Pečico segrejte na 180 ºC.
  2. V večji posodi v slani vodi zavrite rezine krompirja in pastinaka. Ko zavre, zmanjšajte ogenj in kuhajte 6 minut (rezine morajo biti na sredini bolj trde). Iz lonca odvzemite 1/2 skodelice vode, ostalo lahko odtočite. Rezine krompirja in pastinaka razporedite tako, da se malo ohladijo.

  3.  Segrejte olje v srednje visoki posodi, dodajte moko in vodo, ki ste jo prej odvzeli. Dodajte še mešanico mleka in sladke smetane, ščep soli in poper ter zavrite. Kuhajte 2 minuti oziroma dokler se rahlo ne zgosti. Vmešajte grojer sir, premešajte in kuhajte še minuto. Umaknite posodo z ognja.

  4. Rezine krompirja in pastinaka prelijte z omako, dodajte peteršilj in nežno premešajte. Vsebino položite v namaščen 2-litrski pekač in jo potresite s parmezanom. Pecite 45 minut oziroma dokler ne dobi nežno hrustljave rjave skorje.

Objavljeno v: Kosila , Brezmesne jedi
Viri: