Jollof riž in piščanec

Čas priprave: 15 min

Čas kuhanja: 30 min

 Ogljikovi hidrati (porcija): 50  g


Hranilna in energetska vrednost jedi (porcija):

  • 50 g ogljikovih hidratov
  • 7 g vlaknin
  • 30 g beljakovin
  • 5 g maščob
  • 377 kcal / 1577 kJ

Potrebujete (4 porcije)

  • 2 žlički repičnega olja
  • 1 velika sesekljana čebula (približno 170 g)
  • 350 g piščančjih prsi brez kože, brez kosti in narezanih na koščke
  • 1 velika sesekljana rdeča paprika (približno 170 g)
  • 1 velika sesekljana rumena paprika (približno 170 g)
  • 2 stisnjena stroka česna
  • 3 cm drobno sesekljane sveže korenine ingverja (lahko tudi mlet)
  • polovica sesekljanega čilija
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 200 g rjavega riža basmati, ki ga sperete pod mrzlo vodo
  • 450 ml piščančje jušne osnove
  • 400 g sesekljanega paradižnika
  • 100 g sesekljane okre (na približno 2 cm veliki koščki)
  • 2 žlici grobo sesekljanega koriandra

Priprava

  1. V večji ponvi segrejte olje, nato dodajte čebulo in pražite 3-4 minute, dokler čebula ne začne rjaveti.
  2. Dodajte piščanca, pecite 3-4 minute ter redno mešajte, da se piščanec enakomerno speče.
  3. Dodajte rdečo in rumeno papriko, mešajte 2 minuti, nato dodajte še česen, ingver, čili in paradižnikovo mezgo ter dobro premešajte.
  4. Dodajte riž in mešajte 1 minuto, da se vse dobro premeša.
  5. Dodajte piščančjo osnovo in paradižnik, dobro premešajte in zavrite. Ko zavre, zmanjšajte ogenj, pokrijte in dušite 8 minut.
  6. Na riž potresite okro, pokrijte in dušite nadaljnjih 5 minut.
  7. Ugasnite ogenj in jed pokrito pustite stati 5 minut.
  8. Dodajte koriander, dobro premešajte in postrezite.

Nasvet

  • Piščančjo jušno osnovo lahko pripravite tudi z jušno kocko.
  • Jed lahko pripravite tudi z jagnjetino, govedino, svinjino ali puranom.
  • Za vegetarijansko/vegansko različico namesto piščanca dodajte bučke, jajčevec in mariniran tofu ter uporabite zelenjavno jušno osnovo.
  • Za različico z morskimi sadeži uporabite ribjo jušno osnovo in dodajte kocke lososa ali kozice, skupaj z okro.
Objavljeno v: Kosila
Viri: