Kisla pečenka na domači način

Čas priprave: 30 min
Čas pečenja: 1,5 – 2 uri

 Ogljikovi hidrati (na osebo):  20 g


Hranilna in energetska vrednost jedi (na osebo):

  • 20 g ogljikovih hidratov
  • 33 g beljakovin
  • 20 g maščob
  • 180 g holesterola
  • 340 kcal / 1425 MJ

Potrebujete (2 osebi)

  • 300 g govejega mesa (pleča ali stegno)
    Za kvašo:
  • 1/2 majhne čebule
  • 1/2 korenčka
  • 1 koren zelene
  • 1 lovorjev list
  • 2-3 klinčke
  • 2-3 zrna pimenta
  • 1-2 zrni popra
  • 1/4 suhega rdečega ali belega vina
  • 1 dl vode
    Za pečenje:
  • 10 g prekajene ne premastne slanine
  • 2 žlički olja
  • sol
  • mleti poper
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1-2 žlici kisle smetane (20 % maščob)

Priprava

  1. Meso operemo, posušimo in položimo v posodo.
  2. Čebulo olupimo. Korenček in zeleno očistimo in operemo. Čebulo, korenček n zeleno zrežemo na majhne koščke in damo v lonec. Dodamo lovorjev list, klinčke, poper in piment. Zalijemo z izbranim vinom in vodo ter kuhamo 2-3 minute.
  3. Vročo kuhano kvašo prelijemo prek mesa. Meso enkrat obrnemo, da je oblito z vseh strani. Pustimo, da se ohladi, pokrijemo in damo vhladilnik za 24 ur, da se meso prepoji. Medtem meso večkrat obrnemo.
  4. Slanino zrežemo na majhne kocke in popečemo. Dodamo olje.
  5. Meso vzamemo iz kvaše, dobro odcedimo, obrišemo s kuhinjsko krpo in začinimo s soljo in poprom. Damo ga na vročo maščobo in z vseh strani močno zapečemo.
  6. Iz kvaše poberemo zelenjavo in začimbe, dodamo k mesu in pečemo še 2 minuti.
  7. Zmešamo paradižnikovo mezgo in 2 žlici kvaše. S preostalo kvašo prelijemo meso, ki ga na rahlem ognju dušimo v pokriti posodi 1,5-2 uri, pri tem ga večkrat obrnemo.
  8. Ko je meso mehko, ga vzamemo iz posode in postavimo na toplo. Sok od pečenja z zelenjavo precedimo skozi sito. Začinimo s soljo, poprom ter vmešamo kislo smetano.
  9. Pečenko zrežemo na rezine, prelijemo z malo omake, preostalo omako serviramo posebej.
  10. Poleg se podajo krompirjevi cmoki, široki rezanci in glavnata solata.

Naš nasvet: pečenko lahko pripravite tudi v pečici.

Objavljeno v: Kosila
Viri: