Kvinoja po andsko

Čas priprave: 20 min
Čas kuhanja: 35 – 40 min

 Ogljikovi hidrati (na porcijo):  54 g


Hranilna in energetska vrednost jedi (na porcijo):

  • 54 g ogljikovih hidratov
  • 16 g beljakovin
  • 19 g maščob
  • 11 g vlaknin
  • 451 kcal

Potrebujete (2 osebi)

  • 125 g kvinoje
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 sesekljana čebula
  • 1 sesekljana zelena
  • 1 sesekljana bučka
  • 1 srednje velik, na kocke narezan krompir
  • 1 drobno nasekljan čili
  • 1 čajna žlica kumine (lahko mlete)
  • 1 čajna žlica koriandra
  • 400 g nasekljanih paradižnikov
  • origano
  • poper
  • 25 g narezanih orehov

Priprava

  1. Kvinojo stresite v ponev in jo zalijte s 300 ml vode. pustite, da zavre in kuhajte 10-15 minut, dokler kvinoja vode ne vpije, ter odstavite z ognja.
  2. Vplijte in pogrejte olje v drugi ponvi in v njem pražite čebulo dokler se ne zmehča.
  3. Dodajte zeleno, bučko in krompir ter pražite naslednjih 5-6 minut.
  4. Dodajte paradižnik in origano ter začinite s poprom ter na nizkem ognju kuhajte 10-15 minut oziroma dokler se zelenjava ne zmehča.
  5. Omako prelijte čez kvinojo in dodajte orehe.

 

Kvinoja (izg. kin va) je polnozrnato seme, brez glutena in bogato z beljakovinami. Lahko jo uporabljamo namesto riža ali kus kusa in jo umestite k solatam.

Objavljeno v: Kosila , Brezmesne jedi