Lazanja

Čas priprave: 40 minut (brez pečenja)

 Ogljikovi hidrati (na osebo):  94 g


Hranilna in energetska vrednost jedi (na osebo):

  • 94 g ogljikovih hidratov
  • 55 g beljakovin
  • 50 g maščob
  • 1065 kcal / 4473 kJ

Potrebujete (4 osebe)

  • 1 čebula
  • 1 korenje
  • 2 jušni žlici oljčnega olja
  • 400 g mešanega mletega mesa
  • 1 čajna žlica sušenega timijana
  • 900 g paradižnika (konzerviranega)
  • sol
  • poper
  • 2 jušni žlici masla
  • 4 jušne žlice moke
  • 500 ml belega vina
  • 150 ml mleka
  • 500 g tesetin za lazanje (brez kuhanja)
  • 300 g sveže naribanega čedarja
  • maščoba za pekač

Priprava

  1. Čebulo olupimo, korenje ostrgamo in oboje sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in prepražimo čebulo, da postekleni. Dodamo korenje in mleto meso ter dobro popečemo. Primešamo še timijan in paradižnike, solimo in popramo.
  2. Iz masla in moke naredimo prežganje ter zalijemo z vinom. Pustimo, da se mešanica zgosti, nato primešamo še mleko in malo soli. Pečico segrejemo na 200 ºC (ventilacijsko pečico na 180 ºC).
  3. Nekaj bešamela vlijemo v namaščen pekač za narastke. Prekrijemo s plastjo testenin, ki jih nismo skuhali, čeznje pa razporedimo maso iz mletega mesa. Posujemo z nekaj sira. Ponavljamo postopek, dokler ne porabimo vseh sestavin. Čez zadnjo plast prelijemo bešamel in potresemo sir. Lazanjo pečemo okoli 40 minut, da dobi zlato rjavo barvo.

Nasvet

Recept lahko poljubno spreminjamo. Lahko blanširamo ohrovtove liste, blitvo ali špinačo,  popečemo rezine bučk ali jajčevca, pražene gobice … in v plasteh dodamo med zgoraj naštete sestavine. Zelo okusna je tudi različica iz svežih paradižnikov in paprike.

* namesto bešamela lahko uporabite tudi smetano za kuhanje, namesto čedarja pa mozzarelo.

Viri: