Martinov puran
Sodobna martinova pojedina.

Čas priprave: 90 min
Ogljikovi hidrati (na porcijo): 12 g |
Hranilna in energetska vrednost jedi (na porcijo):
- 12 g ogljikovih hidratov
- 14 g beljakovin
- 2 g vlaknin
- 5 g maščob
- 486 mg kalija
- 2 mg železa
- 30 mg magnezija
- 33 mg kalcija
- 187 kcal / 780 kJ
Potrebujete (za 4 osebe)
- 300 puranovih prsi (lahko tudi druga perutnina)
- 2 korenčka
- 1 čebula
- rdeče vino
- 1 žlica masla
- sol
- žajbelj
- rožmarin
- poper
Priprava
- Korenček očistimo, skuhamo in zmečkamo v kašo. Očistimo čebulo, jo narežemo na krhlje, puranje meso narežemo na koščke.
- V ponvi stopimo maslo, na njem prepražimo čebulo in popečemo meso. Prilijemo kozarec vina, dušimo približno 2 minuti, da nekoliko povre.
- Dodamo korenčkovo kašo, sol, list žajblja, rožmarin in poper po okusu.
- Pokrijemo in dušimo približno 30 minut, medtem po potrebi prilijemo vodo ali malo vina.
- Zadnjih 5 minut dušenja ponev odkrijemo, da se omaka nekoliko zgosti.
Po želji lahko izberete drug kos izbrane perutnine, ga prepražite oz. popečete, korenčkovo omako pa ponudite kot prilogo.