Pecivo iz sladkega krompirja

Čas priprave: 25 min 

Čas kuhanja: 1 ura in 45 min

 Ogljikovi hidrati (kos): 42 g


Hranilna in energetska vrednost jedi (kos):

  • 42 g ogljikovih hidratov
  • 4 g vlaknin
  • 6 g beljakovin
  • 6 g maščob
  • 249 kcal / 1042 kJ

Potrebujete (8 kosov):

  • 900 g olupljenega in sesekljanega sladkega krompirja
  • 25 g masla
  • 100 g mehkega temno rjavega sladkorja
  • naribana lupina in sok 1 limete
  • 4 jajca
  • 4 žlice posnetega mleka
  • pol žličke mletega cimeta
  • pol žličke mletega muškatnega oreščka
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 75 g rozin
  1. Pečico segrejte na 180 °C.
  2. Sladki krompir položite v večjo ponev, prelijte ga z vodo in kuhajte, dokler se ne zmehča. Dobro ga odcedite in pretlačite. Ko se malo ohladi, primešajte maslo, sladkor, lupinico in sok limete.
  3. V ločeni posodi dobro zmešajte (stepite) preostale sestavine in nežno dobro vmešajte mešanico sladkega krompirja.
  4. Namastite podolgovat pekač (18 cm × 8 cm). Zmes prelijte v pekač in pecite približno 1,5 ure oziroma dokler se ne speče. Da preverite, če je dovolj pečeno, vstavite nabodalo ali nož v zmes – in če je nož, ko ga potegnete ven, je pečeno.

Nasvet

  • Zmes lahko razdelite tudi v manjše posodice.
  • Pecivo lahko hranite v hladilniku do največ 5 dni.
  • Toplo rezino peciva postrezite s kislo smetano z manj maščobe (crème fraiche) ali jogurtom.
  • Če ne želite uporabiti ruma, lahko uporabite 3 žlice limoninega soka.
Objavljeno v: Brezmesne jedi , Sladice
Viri: