Skutna strjenka

Nemasten sir v receptih dobro nadomesti smetano, ki ne zahteva kuhanja

Čas priprave: 15 min, 15 min hlajenja, 1-2 h v hladilniku
Količina: 6 oseb

Ogljikovi hidrati (na osebo): 16 g 


Na odraslo osebo:

  • 16 g ogljikovih hidratov
  • 4 g beljakovin
  • 20 g vseh maščob (od tega 12 g nasičenih maščob)
  • 137 mg natrija
  • 275 kcal/1150 kJ

Potrebujete

  • 250 g skute (lahko tudi mascarpone)
  • 75 g kristalnega sladkorja
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
  • 200 g pustega svežega sira
  • naribana lupina in sok 1 pomaranče
  • polovica 7-gramske vrečke zmlete želatine
  • sveže jagodičevje za prilogo

Priprava

  1. Skuto, sladkor in vaniljev ekstrakt damo v kozico in počasi segrevamo, dokler se sladkor ne stopi. Odstavimo in pustimo 15 min hladiti.
  2. Z metlico v skuto vtepemo sveži sir.
  3. Pomarančno lupino in sok damo v skledico in potresemo z želatino. Počakamo 2-3 minute, da dobimo gobasto mešanico. Skledico postavimo nad kozico, v kateri komaj opazno vre voda. Počakamo, da se želatina razpusti.
  4. Mešanico z želatino hitro vtepemo v skutno mešanico. Prelijemo jo v 6 posodic in postavimo v hladilnik za 1-2 uri.
  5. Modelčke za nekaj sekund potopimo v vročo vodo in strjenke zvrnemo na desertne krožnike. Ponudimo z jagodičevjem.
Objavljeno v: Brezmesne jedi , Sladice
Viri: