Hujšanje

Hujšanje je ena izmed odločitev, ki posameznika pogosto obremenjuje. Kadar pomislimo na hujšanje, nam najpogosteje na misel pride odpoved tistemu, kar najbolj maramo. Le kdo si tega želi? Vendar pa lahko izgubimo telesno težo tudi na prijaznejši način. Pomembno je, da se zavedate, da se ničemur ni treba odpovedati za vse večne čase. Če in ko uredite zmernost, je marsikaj lažje in bolje.

Prehrana, ki je priporočljiva za diabetike, je pravzaprav primerna za vse, saj je uravnotežena, zdrava, izbrana in zmerna. Hote ali nehote si lahko s takšnim prehranjevanja izboljšamo počutje in posledično kakovost življenja.

hujsanje

Čemu naj se (pri hujšanju) izogibamo?

Hrana z veliko maščobe

Ocvrte jedi, loj, rastlinska mast, svinjska mast, surovo maslo, trda margarina za pripravo hrane, mastno meso vseh vrst, vidna maščoba na mesu in perutnini (maščoba), majoneza, listnato testo, masleni rogljički, mlečni izdelki z nad 3,6 % maščobe.

Hrana z veliko maščobe in soli (natrija)

Kremni siri, skutni namazi, predelane mesnine (hrenovke, salame, paštete, narezki …), prekajena in pečena slanina, mesne in sirove pite (burek, pica ipd.), pomfrit, krompirjevi in drugi slani ocvrtki (npr. čips), slani ocvrt prigrizki, industrijske juhe in omake, dodatki in pospeševalci okusa (npr. jušne kocke, vegeta …).

Hrana z veliko maščobe in sladkorjev

Čokolada (mlečna, polnjena), sladki namazi iz čokolade, lešnikov ali arašidov, sladoled, torte, slaščice in pecivo iz maslenega ali krhkega testa.

Hrana z veliko sladkorjev

Marmelade, džemi, med, sadni sirupi,  kondenzirano mleko, kompoti in sadje v pločevinki, pudingi in industrijsko pripravljene kreme, brezalkoholne pijače (kokakola, sadne pijače, energijske pijače ipd.), likerji in aperitivi, sladka namizna in desertna vina.

Zamenjava živil

 Neprimerno živilo (veliko energije)  Primernejše živilo (manj energije)
Surovo maslo, margarina, topljeni siri Nemastna skuta, lahki namazi
Polnomastno mleko Posneto ali delno posneto mleko
Kisla smetana Jogurt
Mast, olje, ocvrte jedi Manj ali brez nenasičene maščobe
Mastno svinjsko, goveje, ovčje, telečje meso  Malo nemastnega junčjega, telečjega ali zajčjega mesa
Mastna perutnina in perutnina s kožo  Piščančje, puranje meso brez kože
Predelani mesni izdelki: salame, klobase, hrenovke, prekajeno meso, paštete  Pusta šunka, piščančja ali puranja prsa, nemastna skuta
Ocvrte ribe Kuhane ribe ali ribe na žaru
Ocvrto jajce Kuhano jajce, pečeno z manj ali brez maščobe
Pomfrit, čips Krompir v oblicah ali kuhan
Suho sadje, kompoti Sveže sadje, kompoti brez dodanih sladkorjev
Brezalkoholne pijače (kokakola, sadne pijače, energijske pijače ipd.) Voda, mineralna voda, nesladkan čaj
Sadne pijače Voda, mineralna voda, nesladkan čaj
Slaščice, pecivo, čokolade, marmelade, džemi, sladoled Sveže sadje, sadne solate ali sadne sladice, pripravljene brez dodanih sladkorjev in maščobe
Sladkorji Nehranilna sladila
Goste juhe Redke posnete zelenjavne ali mesne juhe brez zakuhe
Omake, prelivi Ne ali zelo malo
Solatni prelivi z majonezo Solatni prelivi z jogurtom
Solatni prelivi z oljem in kisom Sok limone
Topli mlečni napitki (bela kava, kakav) S posnetim mlekom, brez dodanih sladkorjev ali slajeni z nehranilnimi sladili
Alkohol Nič ali do en kozarec brizganca ali vina na dan ob obroku
Industrijsko pirpravljena živila Nič ali živila z nizko oz. brez energijske vrednosti
Viri:
  • Pavčič, M., univ. dipl. ing. živ. teh.
  • doc. dr. Medvešček, M., dr. med.
  • Slika: Hujšanje