Hujšanje je ena izmed odločitev, ki posameznika pogosto obremenjuje. Kadar pomislimo na hujšanje, nam najpogosteje na misel pride odpoved tistemu, kar najbolj maramo. Le kdo si tega želi? Vendar pa lahko izgubimo telesno težo tudi na prijaznejši način. Pomembno je, da se zavedate, da se ničemur ni treba odpovedati za vse večne čase. Če in ko uredite zmernost, je marsikaj lažje in bolje.
Prehrana, ki je priporočljiva za diabetike, je pravzaprav primerna za vse, saj je uravnotežena, zdrava, izbrana in zmerna. Hote ali nehote si lahko s takšnim prehranjevanja izboljšamo počutje in posledično kakovost življenja.
Ocvrte jedi, loj, rastlinska mast, svinjska mast, surovo maslo, trda margarina za pripravo hrane, mastno meso vseh vrst, vidna maščoba na mesu in perutnini (maščoba), majoneza, listnato testo, masleni rogljički, mlečni izdelki z nad 3,6 % maščobe.
Kremni siri, skutni namazi, predelane mesnine (hrenovke, salame, paštete, narezki …), prekajena in pečena slanina, mesne in sirove pite (burek, pica ipd.), pomfrit, krompirjevi in drugi slani ocvrtki (npr. čips), slani ocvrt prigrizki, industrijske juhe in omake, dodatki in pospeševalci okusa (npr. jušne kocke, vegeta …).
Čokolada (mlečna, polnjena), sladki namazi iz čokolade, lešnikov ali arašidov, sladoled, torte, slaščice in pecivo iz maslenega ali krhkega testa.
Marmelade, džemi, med, sadni sirupi, kondenzirano mleko, kompoti in sadje v pločevinki, pudingi in industrijsko pripravljene kreme, brezalkoholne pijače (kokakola, sadne pijače, energijske pijače ipd.), likerji in aperitivi, sladka namizna in desertna vina.
Neprimerno živilo (veliko energije) | Primernejše živilo (manj energije) |
Surovo maslo, margarina, topljeni siri | Nemastna skuta, lahki namazi |
Polnomastno mleko | Posneto ali delno posneto mleko |
Kisla smetana | Jogurt |
Mast, olje, ocvrte jedi | Manj ali brez nenasičene maščobe |
Mastno svinjsko, goveje, ovčje, telečje meso | Malo nemastnega junčjega, telečjega ali zajčjega mesa |
Mastna perutnina in perutnina s kožo | Piščančje, puranje meso brez kože |
Predelani mesni izdelki: salame, klobase, hrenovke, prekajeno meso, paštete | Pusta šunka, piščančja ali puranja prsa, nemastna skuta |
Ocvrte ribe | Kuhane ribe ali ribe na žaru |
Ocvrto jajce | Kuhano jajce, pečeno z manj ali brez maščobe |
Pomfrit, čips | Krompir v oblicah ali kuhan |
Suho sadje, kompoti | Sveže sadje, kompoti brez dodanih sladkorjev |
Brezalkoholne pijače (kokakola, sadne pijače, energijske pijače ipd.) | Voda, mineralna voda, nesladkan čaj |
Sadne pijače | Voda, mineralna voda, nesladkan čaj |
Slaščice, pecivo, čokolade, marmelade, džemi, sladoled | Sveže sadje, sadne solate ali sadne sladice, pripravljene brez dodanih sladkorjev in maščobe |
Sladkorji | Nehranilna sladila |
Goste juhe | Redke posnete zelenjavne ali mesne juhe brez zakuhe |
Omake, prelivi | Ne ali zelo malo |
Solatni prelivi z majonezo | Solatni prelivi z jogurtom |
Solatni prelivi z oljem in kisom | Sok limone |
Topli mlečni napitki (bela kava, kakav) | S posnetim mlekom, brez dodanih sladkorjev ali slajeni z nehranilnimi sladili |
Alkohol | Nič ali do en kozarec brizganca ali vina na dan ob obroku |
Industrijsko pirpravljena živila | Nič ali živila z nizko oz. brez energijske vrednosti |