Beljakovine, maščobe ali ogljikovi hidrati?

Na splošno velja, da določena živila manj ali celo ne vplivajo na sladkor v krvi. Nekatera zelenjava ima tako majhno količino hranil, da tudi večje zaužite količine ne vpliva na vrednost sladkorja v krvi (solata, kumare, zelene bučke, cvetača, brokoli, paradižnik, paprika ipd.). Zelenjava, ki vsebuje škrob na sladkor vpliva, vendar se zaradi vsebnosti rastlinskih beljakovin zelo priporoča (bob, fižol, grah, leča ipd.). 100g stročjega fižola vsebuje le 3 % ogljikovih hidratov, 100 g kuhanega fižola pa 20 %.

Ogljikovi hidrati imajo vpliv na sladkor v krvi, tudi če gre za črni kruh, marmelado brez dodanega sladkorja ali naravni sok brez dodanega sladkorja. Beljakovine in maščobe nimajo vpliva na sladkor v krvi, v kolikor jih zauživamo v primerni količini.

V slovenskih priporočilih zasledimo priporočeno količino ogljikovih hidratov na obrok – to je 60 gramov, od tega naj bi jih kar 20 g bilo iz zelenjave. Zelenjava je odličen vir vitaminov, mineralov in vlaknin, bistveno bolj svetovano živilo kot sadje, saj vsebuje mnogo manj sladkorjev.

Viri:
  • po Nacionalnih priporočilih o prehrani in telesni dejavnosti ob sladkorni bolezni tipa 2 pripravila Jana Klavs, medicinska sestra edukatorica za sladkorno bolezen, UKC Ljubljana