Bližnjice do urejenega sladkorja

Človek je po naravi nagnjen k iskanju lažje in bližje poti. Ali obstaja kakšna bližnjica za urejeno sladkorno bolezen? Da bi dobro in veliko jedli, se malo gibali in imeli urejen sladkor? Sladkorna bolezen je zelo pogosta, v Sloveniji ima preko 150.000 oseb sladkorno bolezen, pretežno tipa 2, zato ni dvoma, da je vprašanje: »Kaj naj jem, da bo moj sladkor v krvi nižji?« zelo pogosto. Vprašanju najbolj prisluhnejo trgovci, ki si ob množici zainteresiranih manejo roke in upajo, da bo šlo novo prehransko dopolnilo ali »super živilo« dobro v promet.
V nacionalnih priporočilih za prehrano in telesno dejavnost ob sladkorni bolezni tipa 2 najdemo odgovore na najbolj pogoste mite, kot so uporaba umetnih sladil, uživanje zdravilnega cvička, cimeta, pa tudi o pomenu glikemičnega indeksa, o prehranskih dopolnilih in podobno.

 

Viri:
  • po Nacionalnih priporočilih o prehrani in telesni dejavnosti ob sladkorni bolezni tipa 2 pripravila Jana Klavs, medicinska sestra edukatorica za sladkorno bolezen, UKC Ljubljana